Denník N

Tisíce Holanďanov odovzdali DNA, aby pomohli vyšetriť vraždu chlapca. Po dvadsiatich rokoch chytili podozrivého

Josa Brecha zadržali neďaleko Barcelony. Foto – TASR/AP
Josa Brecha zadržali neďaleko Barcelony. Foto – TASR/AP

Holandská polícia už dvadsať rokov vyšetruje vraždu 11-ročného chlapca. Vďaka DNA je bližšie k úspešnému koncu.

Jedenásťročný Nicky Verstappen išiel v lete roku 1998 do detského tábora v juhoholandskom regióne Limbursko. V jedno augustové ráno však zmizol. Chlapec, ktorý s ním býval v stane, vravel, že ho ešte nadránom videl v spacom vaku, no o niekoľko hodín neskôr v ňom už nebol.

Neskôr našli telo Nickyho Verstappena v lesíku asi kilometer od stanu, v ktorom spával. Chlapca niekto znásilnil a zavraždil. Polícia spustila pátranie a vyšetrovala aj vedúceho tábora, ktorý mal už v minulosti problémy preto, že sexuálne obťažoval maloletých.

Podozrenie sa nikdy nepotvrdilo. V roku 2010 dokonca exhumovali mužovo telo, aby jeho DNA porovnali so vzorkami, ktoré sa našli na mieste činu a na Verstappenovom pyžame. Nezhodovali sa. Neskôr podozrievali aj Nemca, ktorý má na svedomí podobné vraždy za hranicou. Aj to bola falošná stopa.

Vyšetrovanie však pokračovalo ďalších osem rokov, až kým sa polícii nakoniec nepodarilo výrazne napredovať v odhalení možného vraha.

Nemysleli si, že to bol on

Jos Brech mal v čase vraždy 35 rokov a so svojou matkou žil trinásť kilometrov od tábora. Viedol skautov, pracoval aj v škôlke a bol známy tým, že veľa času trávi v divočine.

Dva dni po vražde ho polícia v noci zastavila, keď sa prechádzal neďaleko miesta činu. Viackrát ho vypočúvali, ale nikdy ho nezatkli. Brech nepatril ani medzi hlavných podozrivých, hoci aj jeho trinásť rokov pred vraždou Verstappena vyšetrovali v prípade sexuálneho obťažovania.

Z obvinení ho vtedy očistili a v tomto prípade ho polícia považovala za náhodného okoloidúceho. Zlom prišiel o dvadsať rokov neskôr.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie