Denník N

V Tatrách je aj mesiac po povodni mimoriadna situácia, chránený Studený potok zmenili stroje na nepoznanie

Studený potok pred povodňami a po tom, ako prestavali jeho breh. Foto – Erik Baláž
Studený potok pred povodňami a po tom, ako prestavali jeho breh. Foto – Erik Baláž

Ochranár Erik Baláž upozorňuje na necitlivé zásahy v chránených územiach Tatier, mimoriadnu povodňovú situáciu by podľa neho mali už zrušiť. Hovorí o možnom zneužívaní zákaziek bez súťaže.

Tatry boli od druhej polovice júla mimoriadne upršané, zrážky padali niekoľko dní v takých množstvách, že krajina už nezvládla všetku vodu zadržať. V Lipníku zachytili stanice Slovenského hydrometeorologického ústavu 10-ročnú vodu, v Studenom potoku 20- až 50-ročnú.

Horské rieky sa vyliali z korýt a nechali po sebe spúšť – vytopili domy, zničili cesty, chodníky a mosty. Turistov museli evakuovať a obyvatelia v okolí Ždiaru zostali niekoľko dní bez elektriny a pitnej vody a zásobovala ich cisterna.

Mimoriadna povodňová situácia v Tatrách stále platí, aj keď odvtedy uplynul už viac ako mesiac a podľa meteorológov zatiaľ ďalšie záplavy nehrozia, hoci veľké škody odstraňujú dodnes.

Ochranár Erik Baláž zo strany Spolu upozorňuje, že podmienky na vyhlásenie výnimočného stavu už dávno pominuli a práce v Tatrách môžu poškodiť chránenú prírodu.

Záchrana bez obstarávania

Baláž kritizuje, že okrem nepremyslených a rýchlych zásahov do riek môže byť mimoriadny stav zneužitý aj na netransparentné zákazky. Slovenský vodohospodársky podnik ako správca riek nemusí počas povodní práce zdĺhavo obstarávať, ale môže ich zadať aj priamo.

Už niekoľko týždňov v Tatranskom národnom parku pracujú ťažké mechanizmy, ktoré vyberajú z riek nánosy dreva a upravujú brehy. Baláž hovorí, že chápe zásahy, ktoré majú ochrániť napríklad mosty, no ak robotníci pracujú na kilometer dlhých úsekoch v rezervácii, nevidí na to dôvod. Pri porovnaní brehu Studeného potoka pred a po povodniach vidno, že stroje výrazne zmenili pôvodný vzhľad krajiny a rieku obohnali hrádzou z nanosených skál.

„Môžu sa zaštítiť vyhláseným povodňovým stupňom a že podľa zákona nemajú byť vo vodnom toku prekážky, ale tam boli vždy prekážky. To nie sú zregulované toky. Teraz tam jazdia buldozéry a devastujú to, prečo je príroda v TANAPe chránená. Nemá to žiaden význam. Spravia z rieky tobogan

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Slovensko

Teraz najčítanejšie