Denník N

7 dobrých správ: Odpad menia na ekologický betón

V Janove sa známy architekt postará o nový most, dobrovoľníci upravujú znečistený Národný park Šumava. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Taliansky architekt Renzo Piano postaví nový most v Janove

Známy taliansky architekt Renzo Piano vypracuje návrh nového mosta v Janove, ktorý má nahradiť ten zrútený. Architekt podľa agentúry Reuters uviedol, že po nedávnom páde veľkej časti diaľničného Morandiho mosta, ktorý si vyžiadal 43 životov, nedokáže myslieť na nič iné než na janovskú tragédiu.

Osemdesiatročný architekt sa do povedomia dostal už v 70. rokoch stavbou parížskeho Centra Pompidou a neskôr svoju slávu upevnil mnohými ďalšími projektmi. V súčasnosti žije vo Francúzsku, kanceláriu si však ponechal aj v rodnom Janove. Jeho najnovším tvorivým činom je návrh diaľničného mosta v Janove. Oznámil to po diskusii s prezidentom regiónu Ligúria Giovannim Totim. „Môj záväzok je predovšetkým morálny. Chcem zaistiť, aby nový most mal črty Janova, naše vlastnosti aj trošku našej šetrnosti,“ povedal Piano novinárom po stretnutí s Totim.

Prezident Toti povedal, že architekt sa ponúkol sám a že svoj nový projekt mosta venuje mestu ako dar. „Pomoc sme s radosťou prijali a on už vytvoril niekoľko návrhov,“ dodal pre Reuters Toti. Zrútený Morandiho most bol v čase svojho dokončenia v roku 1967 všeobecne považovaný za odvážny architektonický čin a stal sa symbolom spájajúcim dve časti tohto talianskeho prímorského mesta.

2. Vedci v Belgicku menia odpad na ekologický betón

Na severe Belgicka sa nachádza pohrebisko odpadu. V budúcnosti sa môže stať zlatou baňou. „Z nášho pohľadu ide, samozrejme, o snahu premeniť problém na príležitosť,“ uviedol koordinátor európskeho konzorcia EURELCO Peter Tom Jones.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie