Denník N

Psychologička Hargašová: Aj po rozvode by rodičia mali dieťaťu dovoliť, aby ich ľúbilo oboch

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Psychologička Eva Hargašová pracuje s rodinami, pármi, jednotlivcami, ktorí sa chcú cítiť lepšie, mať lepší vzťah. Ak sa vzťah nedá zachrániť, radí im, ako sa vyrovnať s rozvodom a ako pomôcť vyrovnať sa s ním svojmu dieťaťu. Čo sa dočítate v rozhovore:

  • ako pomôcť zvládnuť rozvod rodičov pubertiakovi a ako menšiemu dieťaťu,
  • kedy je vhodná striedavá starostlivosť,
  • kedy je vhodný čas predstaviť dieťaťu nového partnera,
  • čo ak sa dieťa cíti odstrčené, keď príde do rodiny mladší súrodenec,
  • ako nás traumy z detstva môžu ovplyvniť v dospelosti.

Chodia za vami klienti s tým, že majú obavu, ako ich rozvod alebo rozchod prežívajú deti?

Väčšinou prídu s tým, že sa rozišli s partnerom a nevedia spolu komunikovať ani po rozchode. Vnímajú, že dieťa trpí. Buď je v škole agresívne, zhoršil sa mu prospech, alebo je veľmi plačlivé a oni ako rodičia si s tým nevedia rady. Klient, ktorý príde, má vlastné pocity viny a nevie, či to, čo jeho dieťa prežíva, je normálne a ako na to reagovať, aby to neurobil ešte horšie.

Je rozvod rodičov pre deti nutne len traumou, alebo to tak nemusí byť?

Určite je to pre deti ťažké, ale to, čo im spôsobuje väčšiu ujmu, je už samotný zlý vzťah medzi rodičmi – rozchod alebo rozvod je len jeho výsledkom. To najdôležitejšie, čo rodičia môžu dať svojmu dieťaťu, je dobrý a láskyplný vzťah medzi nimi dvoma a zároveň k dieťaťu. Na základe toho si vytvára obrázok o svete. To, čo je ťažké a bolestivé a dieťaťu spôsobuje rôzne traumy, je akékoľvek vychýlenie z tejto rovnováhy.

Čo napríklad?

Zlé nie je len to, keď sú v rodine konflikty a hádky, ale napríklad aj to, keď sa dieťa naučí, že mamina sa ocinovi len prispôsobuje. Sú naozaj veľmi nezdravé rodiny, kde sa v živote nehádajú. Keď dieťa nikdy nevidí, že sa mama hnevá a čo s hnevom urobila, nenaučí sa, ako ho zvládať. Traumy dieťaťa vznikajú v rodinách, kde sú nezdravé a nefunkčné vzťahy. Výsledkom je, že rodičia sa rozhodnú rozviesť, a môže to byť to najzdravšie, čo sa môže stať. Napríklad matka už má toho dosť, že otec zvláda niektoré situácie len tak, že sa opije. Potom príde domov a hnev zvláda len tak, že je agresívny. Ona sa rozhodne, že už toto pre seba nedopustí a nedopustí ani, aby tým boli ovplyvnené deti, a rozhodne sa odísť z manželstva. Rozvod môže byť v konečnom dôsledku pre deti lepšie riešenie.

A čo v situáciách, keď nejde o alkoholizmus alebo násilie?

Dvaja ľudia sa rozchádzajú nie preto, že by sa nemali radi, ale preto, že cítia bolesť, ktorá je už neznesiteľná, ktorú nevedia inak riešiť. Pre ženu môže byť veľmi bolestivé, že muž trávi veľa času v práci, a vo vzťahu sa cíti veľmi osamelá. Muž sa môže cítiť veľmi osamelý a cítiť veľkú bolesť z toho, že má ženu, ktorá mu nerozumie, a kedykoľvek má chuť byť v kontakte s ňou, tak tam preňho nie je, pretože je príliš unavená, lebo celý deň bola s deťmi. Sú to naoko maličkosti, nie je tam taký veľký problém, ako keď je tam násilie, ale pre tých ľudí je to natoľko dôležité a ťažké a tá bolesť je natoľko veľká, že sa rozhodnú obetovať aj manželstvo a vzťah. Majú pocit, že viac strácajú tým, že sú v tom vzťahu, ako by stratili tým, keby boli sami.

Kto horšie znáša rozvod rodičov: pubertiak alebo menšie dieťa?

Ovplyvní to kohokoľvek – aj pubertiaka, aj toho menšieho. Ak rodičia, ktorých dieťa ľúbi, idú od seba, je to záťažová situácia, s ktorou sa potrebuje vyrovnať. Čím je dieťa staršie,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodičovstvo

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie