Denník N

Dieťa z Vysokej nad Uhom

Fotografia Anny Kolesárovej na jej hrobe. Foto N - Tomáš Benedikovič
Fotografia Anny Kolesárovej na jej hrobe. Foto N – Tomáš Benedikovič

Tri príbehy z roku 1993, ktoré súvisia s jedným príbehom z roku 1944. A trochu aj s vierou v zázraky.

Britský režisér Peter Greenaway natočil v roku 1993 film, z ktorého mi bolo osobitne nevoľno. Volá sa Dieťa z Mâconu. Ako to už v týchto prípadoch býva, výborné umelecké dielo ide ruka v ruke s čímsi, čo odmietate, čo nechcete vidieť. Nie je to horor, „iba“ hyperbola. Z podobenstva o moci cirkvi a sfanatizovanom dave mi utkvel najmä jeden krutý obraz. Dieťa, ktoré uctievajú do tej miery, že ho rozoberú. Ruky v dave si ho roztrhajú na márne kusy. Doslova.

Krvavé barokové hry o zázraku sú v podobe filmového diela jedna vec, realita druhá. Alebo? Prelínajú alebo míňajú sa s tým, čo žijeme, desivé sugescie tvorcu spred štvrť storočia? Mám pocit, že áno. Zhodou okolností, v krutých mrazoch januára 1993 som bol ako fotograf v zrube na hore Zvir pri Litmanovej svedkom toho, ako špeciálna cirkevná komisia overovala pravosť zjavení dvoch maloletých vizionárok, ktoré tvrdili, že videli Pannu Máriu – Ivetky a Katky. Tíško som stál v stiesnenom priestore a videl čosi mne dovtedy neznáme.

Členovia komisie počas (údajných) zjavení svietili dievčatám baterkou do tváre, pichali ich špendlíkmi. A nič. Dievčatá to ani zamak nevyviedlo z miery. Toto je dôkaz pravosti zjavení? – pýtal som sa v duchu. Neviem, to bola jediná možná poctivá odpoveď tvárou v tvár mystériu. Preto je to mystérium. Logicky, kto môže vedieť (a overiť), či iný človek vidí Pannu Máriu?

Zatiaľ čo k vizionárkam som cítil istý rešpekt, z diania naokolo som začal mať čoraz väčšie obavy. Načo potrebujú davy veriacich zázraky? A najmä, prečo tak urputne o nich hľadajú dôkazy? Zlepší ich životy to, ak sa uistia, že Panna Mária sa tu či tam zjaví každú prvú nedeľu po prvom piatku v mesiaci? Neviem, neviem a ešte raz neviem.

Nielen Litmanovú, aj Lurdy či Medžugorie a iné pútnické miesta som potom akosi prestal navštevovať. Presnejšie, začal som sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Anna Kolesárová

Komentáre

Teraz najčítanejšie