Denník N

Koľko Američanov zomrelo v SNP? Harabin trolloval turné americkej ambasády po Slovensku

Natália Pindrochová v americkom karavane počas turné na Slovensku. Foto - veľvyslanectvo USA
Natália Pindrochová v americkom karavane počas turné na Slovensku. Foto – veľvyslanectvo USA

„Bolo to fajn, ale teraz by sme sa lepšie pripravili na historické otázky,“ hodnotia cestu karavanom po Slovensku zamestnanci amerického veľvyslanectva.

Nápad s „roadshow“ Amerika na kolesách, počas ktorej by zamestnanci amerického veľvyslanectva v Bratislave debatovali so Slovákmi po celej krajine, vznikol spontánne pred rokom.

„Chceli sme si pripomenúť najmä sto rokov od vzniku Československa a tým aj sto rokov vzájomných vzťahov so Spojenými štátmi. A hlavne dostať sa do menších slovenských miest, kde sa bežne nedostaneme,“ rozpráva Natália Pindrochová.

„Vzťahy medzi dvomi krajinami sú vnímané dosť často veľmi abstraktne, chceli sme tomu dať osobnejší rozmer,“ vysvetľuje 29-ročná Slovenka, ktorá už päť rokov pracuje na americkom veľvyslanectve ako programová manažérka.

Pri určení trasy sa nechala inšpirovať Cestou hrdinov SNP obľúbenou medzi turistami. Historický ústav Slovenskej akadémie vied im pripravil panely o historických míľnikoch slovensko-amerických vzťahov. Ambasáda si objednala karavan a so zamestnancami vyrazila na turné.

Za 17 dní prešli 26 miest a „roadtrip“ sa ukončil symbolicky tento týždeň počas osláv výročia SNP v Banskej Bystrici.

Prečo Američania bombardovali Apollo?

V štyroch z 26 miest sa však namiesto pokojnej debaty zvrhla „návšteva Američanov“ na šou stúpencov ĽSNS Mariana Kotlebu či sudcu Najvyššieho súdu a kandidáta na prezidenta Štefana Harabina. Jeho vystúpenie potom spropagovali dezinformačné weby.

Harabinov motív bol jednoduchý: zosmiešniť rolu USA v SNP a potom prejsť na tému bombardovania bývalej Juhoslávie.

„Ja som bol minule na Dukle, kládol som tam vence, ale tam americkí vojaci nie sú,“ začal svoje vystúpenie Harabin.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie