Denník N

Vatikánsky vyslanec vyzýva Františka, aby odstúpil, jeho ostrý list pôsobí ako pomsta liberálnemu pápežovi

Arcibiskup Carlo Maria Viganò. Foto - TASR/AP
Arcibiskup Carlo Maria Viganò. Foto – TASR/AP

Množiace sa prípady sexuálneho zneužívania rozpútavajú vo Vatikáne mocenské hry.

Sídlom rímskokatolíckej cirkvi je síce Vatikán, no v poslednom čase hrá táto inštitúcia dôležitejšiu úlohu na iných svetadieloch. Hoci takmer polovica katolíkov žije v Amerike a ďalších 18 percent v Afrike, o najdôležitejších cirkevných záležitostiach sa stále rozhoduje v Európe. V poslednom čase Vatikán najviac trápi to, ako sa vyrovnať s množiacimi sa prípadmi sexuálneho zneužívania neplnoletých zo strany predstaviteľov cirkvi.

Zatiaľ posledným podobným incidentom je aféra amerického kardinála Theodora McCarricka. Bývalý washingtonský arcibiskup koncom júla zatiaľ ako jediný z kardinálov odstúpil z funkcie. Prinútili ho k tomu obvinenia z opakovaného sexuálneho obťažovania neplnoletých chlapcov.

Od roku 2002, keď denník Boston Globe nemorálne praktiky odhalil, je McCarrick jedným z najvyšších cirkevných hodnostárov, ktorí sa do kauzy zaplietli. Dnes má už 88 rokov a podľa vlastných slov si nespomína na to, že by niekedy zneužíval neplnoletých. Zároveň však odmietol komentovať informácie, že nútil uchádzačov o kňazské rúcho, aby prespávali v jeho dome na pláži v New Jersey.

Vedeli, že je sexuálny predátor

Na cirkev, ktorá by mala byť príkladom morálky a cnosti, vrhá aféra zlé svetlo. Preto sa ozval bývalý pápežský vyslanec vo Washingtone Carlo Maria Viganò a v ostro ladenom liste obvinil pápeža Františka, že o konaní McCarricka vedel od roku 2013, ale napriek tomu nezakročil.

„Ututlávanie podobných afér sa podobá na sprisahanecké mlčanie, ktoré je bežné v mafii. Pápež František opakovane požadoval absolútnu transparentnosť v cirkvi, avšak minimálne od 23. júna 2013, keď sa stal pápežom, vedel o tom, že McCarrick je sexuálny predátor. V tomto pre cirkev mimoriadne dramatickom okamihu musí uznať svoje chyby a v súlade s ohlasovaným princípom nulovej tolerancie musí byť prvým, kto dá dobrý príklad kardinálom a biskupom, ktorí kryli McCarrickovo zneužívanie, a odstúpi,“ napísal v liste Viganò, ktorý bol v čase McCarrickových útokov biskupom v New Jersey.

Hneď ako v roku 2006 dostal informáciu o podozreniach zo sexuálneho zneužívania, upozornil na McCarricka vedúcich predstaviteľov Vatikánu. Tvrdí, že nedostal žiadnu odpoveď.

Viganò síce svoje vyjadrenia nepodložil žiadnymi dôkazmi, no aj tak sa postaral o ďalší tvrdý úder pre katolícku cirkev. Pred troma týždňami totiž súd v Pensylvánii zverejnil zistenia z doteraz najrozsiahlejšieho vyšetrovania sexuálneho zneužívania v dejinách americkej katolíckej cirkvi. Podľa zverejnených materiálov len v Pensylvánii 301 kňazov za ostatných 70 rokov zneužilo stovky mladistvých.

Bývalý vyslanec tiež hovoril o „homosexuálnych sieťach“ v rámci cirkvi, pričom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Svet

Teraz najčítanejšie