Denník N

Dievča vyhralo bežeckú súťaž v balerínkach, v Moldave nad Bodvou sa tomu nečudujú

Annamária Horváthová. Foto - CVČ v Moldave nad Bodvou
Annamária Horváthová. Foto – CVČ v Moldave nad Bodvou

Rómska žiačka Annamária Horváthová dostane nové tenisky a možnosť trénovať v atletickom klube. Na Slovensku sa chudobným talentovaným deťom venujú zvyčajne len nadšení jednotlivci.

Rómske dievča stojí na stupni víťazov a na krku mu visí zlatá medaila. Nebolo by na tom nič zvláštne, keby na nohách nemala obuté obyčajné balerínky. Jedenásťročná Annamária Horváthová zabehla preteky bez športovej obuvi a predbehla všetky súperky. Fotka sa stala symbolom toho, že chudobné deti majú malú šancu na rozvoj svojho talentu.

Centrum voľného času v Moldave nad Bodvou a miestny Atletický legionársky klub organizovali pred letnými prázdninami bežecký turnaj Beh pre zdravie. Zúčastnili sa ho žiaci základných škôl v Moldave nad Bodvou. Miestni si už na prípady, akým je Annamáriin, zvykli.

V Moldave nič nové

Riaditeľka centra Mária Tóthová hovorí, že v momente, ako videla Annamáriu dobehnúť do cieľa, poslala synovi jej fotku. „Fascinovalo ma, že dievčatko v balerínkach predbehlo všetky ostatné dievčatá. Keď to môj syn videl, povedal, nech zistím jej veľkosť, a hneď pre ňu kúpime nové tenisky,“ opisuje Tóthová, ako sa Annamárii podarilo získať sponzora. Okrem nových tenisiek bude mať možnosť od septembra nastúpiť do atletického klubu a trénovať.

Tenisky plánujú Annamárii odovzdať počas slávnostného otvorenia školského roka. Tóthová hovorí, že Annamária aj jej rodičia sú veľmi vďační. Ona ich zase prosí, aby dcéru na tréningy pravidelne posielali a nezanedbávali ich. Napriek tomuto prípadu si Tóthová myslí, že chudobné deti veľké šance na úspechy nemajú.

„Je to náhoda, že sa táto fotka dostala na internet a zaujala ľudí. V Moldave nad Bodvou sa už ľudia nad chudobou nepozastavujú. Jednoducho, to tu nie je rarita,“ hovorí Tóthová.

Rovnaký názor má aj Andrea Papp, riaditeľka základnej školy s vyučovacím jazykom maďarským. Hovorí, že pred dvoma rokmi vyhralo bežeckú súťaž dievča v papučiach a ani teraz nebola prekvapená.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie