Denník N

Nie, Saudská Arábia sa nezmenila: povolenie šoférovať ženám bol len princov trik

Azíza Aljusúfová bojovala za práva žien šoférovať. Na snímke z roku 2014 je počas protestnej jazdy. Foto – AP
Azíza Aljusúfová bojovala za práva žien šoférovať. Na snímke z roku 2014 je počas protestnej jazdy. Foto – AP

Model, keď sa žena nesmie samostatne pohybovať bez príbuzného alebo plateného šoféra ani pri nákupe, je ponižujúci, ale i neefektívny.

To, že od druhej polovice júna smú saudskoarabské ženy šoférovať svoje autá a s veľkým nadšením toto „právo“ aj využívajú, je nepochybne pravda. Rovnako ako to, že ultrakonzervatívne kráľovstvo sa to snaží predať ako dôkaz toho, že sa modernizuje, ba dokonca že jeho faktický vládca, korunný princ Mohammad bin Salmán, je reformátor naklonený ženám. Ešte aj niektoré miestne mutácie svetových ženských časopisov podľahli čaru honosne naaranžovaných Saudskoarabiek v drahých autách s najluxusnejšou výbavou a napísali oslavné články.

Lenže to je tak všetko. Kým mnohé ženy si užívajú šoférovanie, k čomu im a svetu blahoželáme, lebo už neexistuje na Zemi jediná krajina, kde by takýto zákaz platil, iné sedia v base za aktivizmus v oblasti ženských práv a konkrétne aj za boj za zrušenie zákazu šoférovať. Jednej aktivistke priamo hrozí trest smrti, čo je pozoruhodné aj na miestne pomery, kde s udeľovaním drakonických trestov neotáľajú.

Prvá žena

Israa al-Ghomghamová je vo väzení už tri roky a za ten čas jej nebolo umožnené stretnúť sa s právnikom. O mesiac ju čaká proces, v ktorom je spolu s manželom a troma ďalšími mužmi obvinená z toho, že sa zúčastňovala na protivládnych demonštráciách, vykrikovala heslá zamerané proti režimu a protesty nahrávala na kameru. Hoci ani jeden z týchto činov nie je násilného charakteru, obvinená sa postaví pred špeciálny protiteroristický tribunál.

Vytvorili ho v roku 2008, a ako vo viacerých iných krajinách, aj v Saudskej Arábii sa stal i nástrojom na prenasledovanie politickej opozície; samozrejme, pod zásterkou boja proti svetovému terorizmu.

Že ju budú súdiť tam, neveští nič dobré. V ponímaní tohto súdu je terorizmom aj vyjadrenie kritického názoru.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie