Denník N

Skutočný príbeh jediného čierneho člena Ku Klux Klanu

Foto - CinemArt SK
Foto – CinemArt SK

Neuveriteľný príbeh Rona Stallwortha prináša komédia BlacKkKlansman, o ktorej sa bude ešte dlho hovoriť.

Nikdy predtým Ron Stallworth vo svojom meste nepočul o Ku Klux Klane. Dosť ho preto prekvapilo, keď našiel pri listovaní novinami inzerát.

„Ku Klux Klan. Chceš vedieť viac? P. O. Box 4470,“ čítal čierne na bielom.

Písal sa október 1978 a 29-ročný Stallworth mal v policajnom zbore polmiliónového mesta Colorado Springs na starosti narkotiká. Na inzerát odpovedal viac-menej zo zvedavosti; očakával, že mu pošlú list alebo brožúru. Nečakal, že v kancelárii zazvoní telefón. Hlas sa predstavil ako šéf miestneho klanu a chcel vedieť, čo presne ho zaujíma. Policajt musel reagovať rýchlo.

„Nenávidím menšiny,“ vychrlil do slúchadla. „Neznášam černochov, Židov, Mexičanov, Aziatov a každého, kto nie je biely Árijec ako ja.“ Muž na druhej strane linky bol nadšený. Presne vás potrebujeme, gratuloval mu.

Týmto nepravdepodobným telefonátom odštartovala sedemmesačná policajná akcia, ktorá odhalila prepojenie Ku Klux Klanu na americkú armádu. Dnešným ušiam však príbeh Rona Stallwortha znie príliš neuveriteľne hlavne pre niečo iné: preto, že sa medzi rasistov a do blízkosti ich predáka Davida Duka infiltroval černošský detektív s neprehliadnuteľným afroúčesom.

Ako sa to celé zbehlo, ukazuje americký filmár Spike Lee v snímke BlacKkKlansman, ktorá si po premiére  v Cannes vyslúžila šesťminútový potlesk a bude sa asi skloňovať na Oscaroch. Koľko z nej je skutočnosť?

Štyrikrát KKK

Filmári mu zvýraznili afro, primysleli černošskú priateľku a podiel na prekazení teroristického útoku, inak sa však dôsledne pridŕžali skutočnosti.

Ron Stallworth sa narodil v Chicagu roku 1953 a sťahovanie rodiny do Texasu ho pravdepodobne zachránilo pred kariérou pouličného gangstra.

Keď sa vo veku 21 rokov stal najmladším kadetom polície v Colorade Springs, bola to výhra pre obidve strany. On si splnil dávny sen, zatiaľ čo tamojší policajný zbor si prvým Afroameričanom vo svojich radoch vylepšil povesť u černošskej komunity.

Stallworth najprv vykonával nudnú prácu v kartotéke, potom si

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Oscary

Kultúra

Teraz najčítanejšie