Denník N

Dôsledky výbuchu v kaviarni Separ zájdu ďaleko. Kto chcel zabiť Alexandra Zacharčenka?

Zacharčenko (41) chodil vždy ozbrojený a najradšej v kamufláži. V piatok ho usmrtila bomba v kaviarni Separ. Foto - TASR/AP
Zacharčenko (41) chodil vždy ozbrojený a najradšej v kamufláži. V piatok ho usmrtila bomba v kaviarni Separ. Foto – TASR/AP

Z atentátu na lídra doneckých separatistov sa obviňujú navzájom Moskva aj Kyjev. „Problém s ním mal každý,“ vraví bývalý veliteľ separatistov Girkin.

Bomba, ktorá v piatok usmrtila lídra samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DNR) Alexandra Zacharčenka, bola zrejme ukrytá v lampe alebo v lustri v doneckej kaviarni Separ (Separatista) na Puškinovom bulvári v centre mesta.

Atentátnici ju pravdepodobne odpálili zblízka, keď vodca separatistov vchádzal dnu, napísal ruský denník Kommersant.

Vzhľadom na to, že k útoku došlo na mieste, kde 42-ročný Zacharčenko býval a bol neustále prísne strážený, z prípravy atentátu podozrievajú aj okruh jeho najbližších spolupracovníkov. Kaviareň napríklad patrí šéfovi ochranky lídra separatistov.

V piatok si do nej prišli uctiť smrť ruského estrádneho speváka Josifa Kobzona, ktorý na Donbas chodieval podporovať separatistov a volal po pripojení k Rusku.

„Bez pomoci svojich by bolo prakticky nemožné umiestniť tam bombu,“ napísali ruské noviny. V blízkosti sa nachádzajú galérie, sídli OBSE aj úrad OSN.

Kremeľ aj proruskí separatisti obviňujú z bombového útoku Kyjev. Ten to odmieta a tvrdí, že išlo skôr o vnútorné rozbroje medzi separatistami alebo vraždu objednanú Kremľom.

„Zadržali sme niekoľko ľudí. Už vypovedali, že išlo o ukrajinský sabotážny akt,“ citovali ruské médiá Dmitrija Trapeznikova, ktorý dočasne prebral Zacharčenkovo miesto na čele takzvanej DNR. O „ukrajinskej provokácii“ hovoril aj šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

Naopak, Ihor Huskov z ukrajinskej tajnej služby SBU tvrdí, že za atentátom sú buď povstalci, alebo ruské tajné služby. Zacharčenko podľa neho už mohol Moskve prekážať.

Každý s ním mal problém. Aj Kremeľ

Zacharčenko

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vojna na Ukrajine

Svet

Teraz najčítanejšie