Denník N

Kaliňák má výhodu: prečo pomáhal únoscom, sa nedá pochopiť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Príbehom tohto leta je vlaňajší únos vietnamského manažéra a hlavne to, ako sa Robert Kaliňák tvári, že sa nič nestalo.

Toto si dokážete predstaviť: prídu k vám na návštevu priatelia, jedného podopierajú. Všetci ostatní sa usmievajú a akoby nič na to hovoria, že sa opil už cestou. Ponúknete mu kávu aj gauč, aby sa vyspal. Keď návšteva odíde, prídu policajti a pýtajú sa na podozrivého človeka, ktorého uniesli. Čo by sa muselo stať, aby ste si neuvedomili, že ste takého jedného práve mali doma?

Príbeh únosu vietnamského manažéra Trinh Xuana Thanha je v detailoch komplikovanejší. Vietnamská tajná služba, Berlín, Praha, Bratislava, Bôrik a vládny špeciál. V princípe je to však presne ako v historke na úvod. Možno minister vnútra Robert Kaliňák nevedel, že pomáha únosu, a chcel byť milý hostiteľ. Najneskôr, keď sa mu ozvali vyšetrovatelia z Nemecka, však musel vedieť, že jeho súdruhovia ho zatiahli do medzinárodného zločinu.

Čo však urobil Kaliňák? Nič. Mlčal. Nemcom nepovedal o vládnom lietadle, dozvedeli sa to okľukou z Bruselu, nepovedal nič o omámenom mužovi, ktorého nakladali do nášho špeciálu. On si nič nevšimol. Nič nepovedal ani kolegom vo vláde a tí preto pokojne prehlbovali dojemne dobré vzťahy s Vietnamom.

Dodnes tvrdí, že to bola úplne štandardná situácia. Na delegáciu, ktorá deň pred príchodom oznámi, aby sme po nich do Prahy poslali vládne lietadlo, na Bôriku sa rozrastie zo štyroch na dvanásť členov a potom ich s výhovorkou, že na palube lietadla je aj minister Kaliňák, odvezieme do Moskvy, si však široko-ďaleko nikto nespomína. Také sa totiž ešte nikdy nestalo. Kaliňák napriek tomu stále cvičí úsmev do kamery, i keď oči sa už dávno nesmejú.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Komentáre

Teraz najčítanejšie