Denník N

McCaina môže v senáte nahradiť jeho žena Cindy, v Spojených štátoch je to bežné

Cindy McCainová kladie veniec k pamätníku veteránov vietnamskej vojny. Foto - TASR/AP
Cindy McCainová kladie veniec k pamätníku veteránov vietnamskej vojny. Foto – TASR/AP

V Spojených štátoch nie je nič nezvyčajné, ak manželka nastúpi do kongresu na miesto svojho zosnulého muža. Stalo sa to už 47-krát.

Prezident Donald Trump sa so senátorom Johnom McCainom rozlúčiť neprišiel. V sobotu, keď sa vo Washingtone konala veľkolepá rozlúčka, radšej hral golf vo svojom rezorte vo Virgínii a pritom tweetoval na témy, ktoré s McCainom nesúviseli. Nechýbala však jeho dcéra Ivanka s manželom Jaredom Kushnerom.

McCain, korý minulý týždeň podľahol rakovine mozgu, patril k najvýznamnejším republikánom 21. storočia. V roku 2008 kandidoval za prezidenta, no do Bieleho domu ľudia poslali demokrata Baracka Obamu. Veterán z vietnamskej vojny bol nekonformným politikom, často išiel proti prúdu a Trumpa dlhodobo kritizoval.

Svojim blízkym sám povedal, že prezidenta na svojom pohrebe nechce a bol by radšej, keby Biely dom reprezentoval viceprezident Mike Pence. Vo washingtonskej katedrále však nechýbali dvaja Trumpovi predchodcovia – George Bush mladší a Barack Obama, ktorí sa zhodli, že súboje s McCainom z nich urobili lepších prezidentov.

McCainova Amerika bola veľká vždy

Najsilnejší prejav si však pripravila McCainova dcéra Meghan. „Amerika Johna McCaina nepotrebuje byť znovu veľká, pretože Amerika bola veľká vždy,“ povedala v emotívnom vystúpení, čím narážala na Trumpovo volebné heslo Make America Great Again (Urobme Ameriku znovu veľkou).

„Môj otec mal množstvo dôvodov myslieť si, že svet je hrozné miesto. Mal množstvo dôvodov myslieť si, že nemá zmysel za tento svet bojovať. Mal množstvo dôvodov myslieť si, že stojí za to tento svet opustiť. Napriek tomu nič z toho neurobil,“ pokračovala Meghan a svojho otca prirovnala k Robertovi Jordanovi, postave z  jeho obľúbeného Hemingwayovho románu Komu zvonia do hrobu.

Silným okamihom bolo aj vystúpenie speváčky Renée Flemingovej, ktorá na konci obradu zaspievala McCainovu obľúbenú pieseň Danny Boy. To zmohlo senátorovu manželku Cindy, ktorá si zložila hlavu na plece svojho syna Jacka, námorného poručíka.

Médiá si však Cindy všímali aj z ďalšieho dôvodu. Po pohrebe totiž prichádza na pretras aj ďalšia dôležitá otázka – kto zosnulého senátora nahradí v kongrese. A zdá sa, že 64-ročná Cindy McCainová patrí k najväčším favoritom na uvoľnenú stoličku, aj napriek tomu, že nemá prakticky žiadne politické skúsenosti.

V čase, keď majú republikáni v senáte tesnú väčšinu (51 ku 49), môže nový senátor/ka za Arizonu zohrať významnú rolu. McCain totiž ani zďaleka nepatril k tým, čo by slepo podporovali všetky republikánske návrhy zákonov.

Pivné impérium, charita aj závislosť od liekov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

John McCain

Svet

Teraz najčítanejšie