Denník N

Ako som sa zbavil bolesti kolien. Neverte nikomu, kto vám povie, že vie, čo pomôže

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Pred tromi rokmi som si povedal, že by som niekedy raz chcel absolvovať triatlon (plávanie, cyklistika, beh). Malo to však niekoľko háčikov. Prvým bolo, že som nevedel plávať a utopil by som sa aj v detskom bazéne. Plávať som sa však naučil relatívne rýchlo.

Väčším problémom boli bolesti kolien, ktoré mi znemožňovali behať a limitovali ma pri cyklistike.

Bolesti kolien sa mi podarilo vyriešiť až teraz. A už mesiac všade nadšene rozprávam, že behať môžem bez väčších bolestí, a reálne rozmýšľam nad tým, že sa budúci rok prihlásim na nejaké amatérske triatlonové preteky.

Stálo ma to veľa času, nervov a peňazí (určite viac ako tisíc eur). Absolvoval som dve operácie, vyskúšal špeciálne cvičenie, výživu, vložky do topánok, ortézy, laserovú terapiu či injekcie priamo do kolien.

Viem, že moje problémy nie sú zažehnané a zrejme sa s nimi budem musieť vyrovnávať celý život (ak chcem naďalej športovať). No je skvelý pocit zažiť prvý výraznejší progres.

Športujem minimálne dva- až trikrát do týždňa, čo som dodržiaval aj v posledných rokoch, no teraz si to môžem viac užívať. Gro tvorí bicykel, na ktorom sa posledné roky pohybujem na limite 2-tisíc kilometrov ročne. (Môj profil na Strave.)

V prvom rade som musel zabudnúť na to, že na vyriešenie mojich problémov existuje nejaký zaručený návod. Koleno nie je žiadna súčiastka, ktorá sa hromadne odlieva v továrni do jednotnej formy.

Preto ak niečo pomohlo mne, vyskúšajte to aj vy, ale nebuďte sklamaní, ak to vám vôbec nezaberie.

Zažil som viac omylov ako správnych riešení. Pri každom novom postupe, ktorý mi mal pomôcť, som prežíval veľkú nádej. A potom, keď nezabral, prichádzalo aj veľké sklamanie.

Prvá operácia nepomohla

Problémy s kolenami som mal odmalička, začali sa, keď som „rýchlo vyrástol“. Na telesnej výchove počas základnej školy som bol dokonca oslobodený.

Na strednej škole som začal hrávať volejbal a pochopil som, prečo mi lekári zakazovali športovať. Pomáhal som si ortézami a išiel som aj cez bolesť, čím som si problémy zrejme len zhoršil.

Postupom času sa bolesti zhoršovali a prichádzali aj po cyklistike či plávaní. Beh bol pre mňa dlhé roky vysnívaným pohybom, rovnako ako turistika, keďže mi robila veľké problémy chôdza dole kopcom.

Na odporúčanie kamaráta som sa pred tromi rokmi vybral za traumatológom, ktorý ho cvičením zachránil pred operáciou posunutej platničky. Vtedy si človek povie, že to teda musí ísť o kúzelníka!

Môj problém bol, že mi pri behu alebo chôdzi dole kopcom vystreľovala do úponu kolena zo zadnej strany bolesť. Taká silná, že som musel zastaviť.

„Bez vyšetrenia magnetickou rezonanciou sa ďalej nepohneme,“ povedal lekár. Vyšetrenie ukázalo, že mám v kolene

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Radíme športovcom

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie