Denník N

Koľko takých lesníkov ešte chodí po svete?

Žerucha, kopec v Tatrách, ktorý zostal takmer bez stromov – po napadnutí lykožrútom ho lesníci postupne vyrúbali. Foto N - Tomáš Benedikovič
Žerucha, kopec v Tatrách, ktorý zostal takmer bez stromov – po napadnutí lykožrútom ho lesníci postupne vyrúbali. Foto N – Tomáš Benedikovič

Biológovia musia stále dokazovať politikom, lesníkom a laickej verejnosti prostý fakt, že príroda nás, ľudí, nepotrebuje.

Na jar to bude desať rokov, odkedy polícia dostala za úlohu chrániť drevorubačov pred demonštrantmi v Tichej a Kôprovej doline vo Vysokých Tatrách. Policajti vynášali ľudí z lesa naležato ako polená a drevorubači mohli rúbať. Politici totiž vtedy tvrdili, že príroda sa bez človeka nezaobíde a stromy napadnuté lykožrútom sa musia vyrúbať. To, že išlo o prvú zónu národného parku, nikomu nevadilo. A mnohí lesníci si dodnes myslia, že to bolo v poriadku.

Presuňme sa teraz do Česka, a to na Šumavu, kde o pár rokov neskôr zasahovala polícia úplne rovnako a počínala si voči demonštrantom ešte tvrdšie ako vo Vysokých Tatrách. Aj za to niektorí policajti nakoniec boli súdení rovnako ako demonštranti. Súd nakoniec po rokoch rozhodol, že výrub bol nelegálny. Lenže stromy už dávno horeli v kachliach, pretože s kôrovcom sa predsa muselo bojovať ako s triednym nepriateľom.

A dnes? Na Šumave sa konečne dostali k slovu vedci. Desať rokov sledovali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Komentáre

Teraz najčítanejšie