Denník N

Filmár Rastislav Hatiar: Nedokázal som si predstaviť, že nevidiaci chlapec vyjde na Mont Blanc

Nevidiaci Juraj a jeho horský sprievodca Zoli. Foto: Rastislav Hatiar
Nevidiaci Juraj a jeho horský sprievodca Zoli. Foto: Rastislav Hatiar

Nakrúcal sériu dokumentov pre OSN v Bangladéši, prvýkrát zdolal Mont Blanc s nevidiacim Jurajom a zachytil príbeh dvoch úplne rozdielnych lezcov. O tom rozpráva vysokohorský filmár Rasťo Hatiar.

Pred piatimi rokmi ste zdolali Mont Blanc s nevidiacim Jurajom Prágerom. Nebáli ste sa?

Báli sme sa. Najhoršie to bolo vtedy, keď sa Juraj šmýkal takmer dva metre dole po svahu.

Je ťažké predstaviť si, že človek, ktorý rozoznáva len svetlo a tmu, vyjde do výšky 4810 metrov nad morom.

Pre mňa bolo nepredstaviteľné, aby slepý chalan vyšiel čo i len na Kriváň, a nie na Mont Blanc. Do poslednej chvíle som neveril, že to vyjde. Na druhej strane som dúfal, že sa to podarí, pretože išlo o silný príbeh – a nakoniec sa to podarilo.

Ako vznikol ten nápad?

V tom čase v zime mi zavolal Zolo Pál, vtedy to bol pre mňa neznámy človek, že chce vyjsť na Mont Blanc s nevidiacim chalanom a či by som to ako filmár nechcel natočiť. Hneď som súhlasil. Celý nápad vznikol tak, že Jurov kamarát prezývaný Kosťo oslovil Zoliho, horského sprievodcu, či by s ním a s jeho kamarátom vystúpil na Mont Blanc. Zoli súhlasil, lenže v tom čase ešte netušil, že Juraj je slepý. To sa dozvedel až po mesiaci. Jeho hendikep ho neodradil a pristúpil na to.

Rastislav Hatiar (vpredu) spolu s lezcami pri výstupe na Mont Blanc. Foto: Rastislav Hatiar

Na začiatku svojej cesty na Mont Blanc ste najskôr vystúpili na podobne vysoký vrch Castor. Nemali ste už počas tohto výstupu nejaké komplikácie?

Nie. Keď sme boli na štvortisícovke Castor, videl som, že Juro je na tom kondične dobre a že ten hendikep nie je až taký problém, pokiaľ Jura niekto vedie na krátkom lane a vysvetľuje mu celú trasu. Na druhej strane mal veľmi dobre vyvinuté ostatné zmysly, napríklad keď bol na nejakom ostrom hrebeni, tak vďaka vetru a prúdom dokázal rozoznať, kde sa nachádza priepasť a kde skaly.

Lenže výstup na Mont Blanc je iný ako Castor.

Už hneď na začiatku to bol veľký rozdiel. Lanovkou sme sa vyviezli na horu Aiguille du Midi, vysokú 3500 metrov, zo známeho lyžiarskeho strediska Chamonix. Po lanovke sme pred sebou zbadali Mont Blanc a dve štvortisícovky, ktoré bolo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie