Denník N

Štyridsať rokov sme nevideli maminu rodinu, hovoria súrodenci, ktorí doplatili na rodinný spor

Záber z divadelnej hry Kain a Ábel v podaní divadla Thália. Foto - TASR
Záber z divadelnej hry Kain a Ábel v podaní divadla Thália. Foto – TASR

Veľa rodinných sporov sa časom utrasie, niektoré však trvajú desaťročia a prenášajú sa z generácie na generáciu.

Súrodenecká rivalita je stará ako ľudstvo. Starý zákon ju rozvíja v príbehoch Kaina a Ábela, Jozefa a jeho bratov, zo staroveku poznáme príbeh Kleopatry a jej brata Ptolemaia, stredovek je plný sporov vnútri dynastií. Keby sa nemeckí bratia Adolf a Rudolf Dasslerovci vedeli dohodnúť na spoluriadení svojho biznisu so športovou obuvou, nevznikli by po druhej svetovej vojne konkurenčné značky Adidas a Puma. Bratia Gallagherovci zo skupiny Oasis Liam a Noel zvádzali fyzické aj právne súboje a dali by sa spomenúť ďalší súrodenci zo showbiznisu, ktorí sa v lepšom prípade roky nerozprávali, v horšom si robili zle.

Závisť, žiarlivosť, spory o peniaze a majetky, ale napríklad aj výber životného partnera či rozdelenie starostlivosti o starnúcich rodičov však trápia aj „obyčajných“ dospelých súrodencov. Niekedy sú len pokračovaním detských šarvátok, inokedy sa objavia aj medzi súrodencami, ktorí mali pekný vzťah, ale pokazili ho nepriaznivé okolnosti alebo ťarcha, ktorú nevedeli spolu znášať.

Veľa takýchto sporov sa časom utrasie, niektoré však trvajú desaťročia a prenášajú sa z generácie na generáciu. 56-ročná Soňa a jej o osem rokov mladší brat Milan takto prišli o veľkú časť rodiny.

Pre nás neexistujú

„Starú mamu z maminej strany som videla, či skôr viac počula, len jediný raz v živote. Mala som asi šesť rokov, sedela som na posteli v detskej, kam ma poslala mama. Z obývačky sa ozýval hrozný krik a potom plač. Keď už bolo dlhšie ticho, odvážila som sa vyjsť. Stará mama tam stále bola, ale zberala sa na odchod. Objala mamu a bez slova odišla. Na mňa sa ani nepozrela,“ opisuje Soňa.

Jej brat Milan, ktorý sa narodil dva roky po tejto scéne, starú mamu nestretol počas svojho celého života. Ani jeden z nich až do zrelého veku nepoznal mamine štyri sestry, ich manželov ani ich deti.

Spôsobila to roztržka medzi ich mamou a jednou zo sestier. Tá ju obvinila, že jej prebrala snúbenca, Soninho a Milanovho budúceho otca.

„Mama nám to vysvetľovala tak, že otec si to s našou tetou rozmyslel, chcel zrušiť zasnúbenie, lebo sa stále len hádali. Tetina verzia je samozrejme iná a pravdu sa už nedozvieme, lebo naši rodičia už nežijú, teta je staručká a popletená a hlavne po tých rokoch to asi ani nie je podstatné,“ hovorí Milan.

Z hádky dvoch sestier o muža sa stala rodinná trauma. Na stranu „okradnutej“ sestry sa postavili ostatné tri a napokon aj mama a otec, ktorí ako jediní z celej rodiny prišli na svadbu, ale potom sa s rodičmi Sone a Milana prestali stýkať.

„Mama nám spomínala, že ostatné sestry starú mamu zmanipulovali proti nej. To ju asi ešte viac zatvrdilo a my sme celé roky počúvali, že rodina z jej strany pre nás neexistuje, že pre našu starú mamu nič neznamenáme, že mama je čierna ovca rodiny. Nebolo to príjemné, hlavne, keď sme boli deti a kamaráti sa nás pýtali, prečo máme len jedných starých rodičov. Čo sme mali povedať, že zomreli? Tak sme hovorili, že bývajú ďaleko,“ spomína Milan.

Časť ich rodiny vrátane starých rodičov pritom bývala v Rači. Milan a Soňa vyrastali v bytovke pod bratislavskou hlavnou stanicou.

Chodili sme do rovnakej školy

Až po rokoch Milan zistil, že na

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie