Denník N

Prečo zomrel Palach? Že to bolo pre tanky, nie je dobrá odpoveď

V kinách je Jan Palach a platí, že lepší darček k osmičkovému výročiu si český film ani nemohol želať.

Prečo sa Jan Palach 16. januára 1969 upálil na pražskom Václavskom námestí, je tajomstvo, ktoré sa pochopeniu vymyká.

Že to bolo pre tanky, nemôže byť odpoveď. Filozofickú fakultu Karlovej univerzity študovali stovky iných študentov a väčšina z nich tiež cítila hnev, sklamanie, dezilúziu z augustovej okupácie. Mnohí pochádzali z podobných vidieckych pomerov ako Jan, vyrastali s mamou bez otca a počas Pražskej jari spolu s prudkým uvoľnením spoločenských pomerov zažívali prvé lásky.

Čítali podobné knihy, sledovali rovnaké filmy, aj oni zbierali skúsenosti na brigádach v Kazachstane alebo na Západe. Ani pre nich socializmus s ľudskou tvárou nebol frázou bez obsahu, videli v ňom svoju vlastnú budúcnosť. Aj iným sa zrútil svet a skončili zatrpknutí, uzavretí do seba či v pancieri cynizmu.

A predsa len jeden z nich, 20-ročný študent filozofie Jan Palach, sa v ten zimný deň pod Pomníkom svätého Václava polial éterom a benzínom, škrtol zápalkou, vzbĺkol ako fakľa a o tri dni nato zomrel v nemocnici v strašných bolestiach.

Kedy udrie blesk

Pretože sa s plánom nikomu nezdôveril a ani list na rozlúčku neosvetlil jeho pravé motívy, bolo by trúfalé chcieť preniknúť do jeho hlavy a skúsiť čin vysvetliť. Filmári sú si toho dobre vedomí, a preto to zatiaľ ani nikto neskúšal.

Scenáristi minisérie Horiaci ker šifru Palach elegantne obišli a rozhodli sa rozprávať príbeh až od jeho smrti. V jeho centre nebol Palach, ale jeho matka a advokátka Dagmar Burešová, ktoré spolu na súde zápasili o študentov odkaz.

Jan Palach je odlišný film a je vôbec prvou snímkou, kde hrdinu vidíme. Vidíme ho študovať, baviť sa a brigádovať. Vidíme ho zomierať v agónii a srdcervúcom finále, ktoré zrejme vojde do dejín českej kinematografie. A hoci je táto scéna šokujúcim extrémom, predsa nie vydieračská či zbytočne doslovná.

V tomto filme totiž platí jedno vzácne pravidlo, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Kultúra

Teraz najčítanejšie