Denník N

Čína sa bojí myšlienok Západu, vplyv maoistov opäť narastá

Čínsky vojak si nastavuje kameru počas východu Slnka pred každoročným zasadnutím parlamentu, takzvaným Národným ľudovým kongresom. Foto - TASR/AP
Čínsky vojak si nastavuje kameru počas východu Slnka pred každoročným zasadnutím parlamentu, takzvaným Národným ľudovým kongresom. Foto – TASR/AP

Ideologická kontrola s požehnaním šéfa komunistickej strany a čistky na univerzitách a v médiách pripomínajú ozvenu neslávnej kultúrnej revolúcie v 60. rokoch.

HONGKONG, BRATISLAVA. Demokracia je výmysel Západu a presadzovať ju v našej vlasti by sa malo trestať.

Tak nejako uvažujú zástancovia tvrdej línie v čínskej komunistickej strane. Vzostup ich vplyvu si všimol New York Times. Upozorňuje, že čistky medzi novinármi a akademikmi sa už začali. S posvätením Si Ťin-pchinga, prezidenta a generálneho sekretára jedinej strany v krajine.

Cieľ: kritici strany

„Odkedy sa Si dostal k moci, citeľne sa zvýšil tlak a kontrola ľudí so slobodnejším myslením. Čoraz viac mojich priateľov a kolegov zažíva strach a zastrašovanie,“ povedal pre New York Times Čchiao Mu, profesor žurnalistiky z Pekingu. Tlak zažil na vlastnej koži, keď ho pre jeho názory v práci degradovali.

Mu nie je jediným dôkazom, že kritizovať komunistickú stranu a hovoriť o slobode slova či demokracii sa v dnešnej Číne neoplatí. Podobne dopadli aj Wang Cchung-šeng a Wang Jao-feng. Jeden bol profesorom práva, druhý novinárom. Spoločné majú to, že pre kritiku prišli o prácu.

Nie liberálnym myšlienkam

To všetko je výsledkom politickej stratégie Si Ťin-pchinga. Dokazujú to dva stranícke spisy, takzvaný dokument č.9 a dokument č.30.

Prvý upozorňuje, že komunistická strana riskuje stratu autority, ak nezvráti niektoré sociálne trendy – napríklad myšlienky o demokracii západného typu, o ľudských právach či občianskej spoločnosti. Novší dokument č. 30 už hovorí, že podobné liberálne myšlienky je potrebné z univerzít a inštitúcií vykoreniť.

„Jasne označujú ciele, na ktoré si máme dať pozor,“ hovorí Sung Fang-min, generál vo výslužbe a jeden zo zástancov tvrdej línie. Raziu už zažila aj Čínska akadémia vied, ktorú ideologická kontrola považuje za „útočisko ideologických deviantov“.

Uvoľnenie sa nekoná

Nebolo by to prvýkrát v histórií komunistickej Číny, keď strana zaútočila na inteligenciu. Aj keď od neslávnej Maovej kultúrnej revolúcie majú tieto kroky ešte stále ďaleko.

Aj v súvislosti s neúspešnou dáždnikovou revolúciou v Hongkongu je čím ďalej jasnejšie, že pod Sin Ťin-pchingom sa žiadne uvoľnenie režimu zrejme konať nebude. Moc tak ostáva naďalej koncentrovaná v rukách všemocnej komunistickej strany, najmä jej úzkeho vedenia.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie