Denník N

CIA mu dávala peniaze a tanky, neskôr zabíjal Američanov. Zomrel obávaný afganský terorista

Džaláluddín Hakkání na snímke z roku 1998. Foto - TASR/AP
Džaláluddín Hakkání na snímke z roku 1998. Foto – TASR/AP

Vodca Hakkáního siete zomrel ako sedemdesiatnik po dlhej chorobe.

Džalláludín Hakkání bol najskúsenejší džihádista v Afganistane. Ako mudžahedín bojoval už v 80. rokoch proti sovietskej okupácii. Finančne mu vtedy pomáhali peniaze z Perzského zálivu aj doláre od americkej CIA, ktorá ho tiež zásobovala zbraňami.

V čase vlády Talibanu bol jedným z ministrov, no nikdy sa nestal plným členom tejto organizácie.

Po invázii spojeneckých vojsk do Afganistanu v roku 2001 obrátil zbrane proti vojakom NATO. Jeho Hakkáního sieť patrila medzi najobávanejšie teroristické organizácie a spojencov Talibanu v krajine.

Kým mnohí jeho spolubojovníci zahynuli počas bojov či v samovražedných atentátoch, Hakkání sa dožil na afganské pomery nadpriemerného veku. Zomrel prirodzeným spôsobom ako sedemdesiatnik po dlhej chorobe. Afganský Taliban jeho smrť potvrdil v pondelok na sociálnych sieťach.

Je však pravdepodobné, že mŕtvy bol už prinajmenšom tri roky.

„Hakkání bol, v dobrom i zlom, legenda. Na jednej strane to bol ikonický gerilový veliteľ, ktorý ako jeden z prvých aktívne viedol boj proti afganskej komunistickej vláde a neskôr voči Sovietom. Na druhej strane bol spojencom Talibanu a neskôr viedol globálne uznávanú teroristickú organizáciu v Afganistane aj Pakistane,“ hovorí pre Denník N Kacper Rekawek, odborník na terorizmus zo slovenského think-tanku Globsec.

Prvý džihád pred 45 rokmi

Džalláludín Hakkání, chudý muž nízkej postavy, bol Paštún, pochádzal z bohatej rodiny z juhovýchodnej časti Afganistanu. Narodil sa okolo roku 1939. Vyštudoval za klerika, no neskôr sa začal zaujímať aj o politiku.

Svoj prvý džihád vyhlásil v roku 1973, keď sa k moci po puči dostal afganský prezident Muhammad Dáúd Chán. Prvý útok vykonala jeho organizácia, ktorej sa začalo hovoriť Hakkáního sieť, v roku 1975, zabili 12 ľudí.

Oveľa viac sa však dostal do povedomia verejnosti počas sovietskej okupácie. Vo svojej oblasti na hraniciach Afganistanu a Pakistanu viedol gerilovú vojnu proti Sovietom a patril medzi najuznávanejších bojovníkov. V čase studenej vojny patril medzi muhadžedínov, ktorých finančne aj zbraňami podporovali Američania aj susedný Pakistan. Poslali mu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Útoky z 11. septembra

Svet

Teraz najčítanejšie