Denník N

Festival Biela noc pokračuje, mal by byť bezpečnejší a komfortnejší

Antonin Fourneau z Francúzska predstaví interaktívnu stenu, na ktorú sa dá kresliť pomocou vody. Foto - Adrien Frappa
Antonin Fourneau z Francúzska predstaví interaktívnu stenu, na ktorú sa dá kresliť pomocou vody. Foto – Adrien Frappa

Festival vizuálneho umenia prišiel o časť rozpočtu, no nechce prerušiť tradíciu. Posilnil spoluprácu s magistrátom aj s odborníkom na bezpečnosť davu. Časť nábrežia bude pre autá uzatvorená.

Minulý rok vytiahla Biela noc do ulíc hlavného mesta takmer dvestotisíc ľudí. Okrem zážitkov z diel však mnohí zažili aj nepríjemnú tlačenicu, zápchy, autá trúbiace aj na priechodoch pre chodcov a pocit chaosu.

Tento rok by chcel byť festival komfortnejší a bezpečnejší. Prispieť by k tomu mala výraznejšia spolupráca s mestom a tiež spolupráca s expertom na bezpečnosť davu.

Hlavnou zmenou bude aj zmena festivalovej trasy, ktorá sa v Bratislave presunie na dve línie: na nábrežie a do historického centra. Veľká časť nábrežia pritom bude uzatvorená pre autá, čo by malo celému festivalu dodať príjemnejšiu atmosféru.

„Tento rok bude aj trochu iná dramaturgia programu. Nebudeme mať veľa figuratívnych diel, akými boli napríklad veľké postavy či zvieratá alebo svietiaci mesiac, zato si však diváci budú môcť užiť diela, ktoré vytvárajú prostredia, dá sa do nich vstúpiť, prípadne sa môžu priamo zapojiť do nejakej akcie,“ hovorí riaditeľka festivalu Zuzana Pacáková.

Niektoré z diel, najmä tie, pri ktorých bude limitovaný počet vstupov, sa budú dať vidieť už od piatka a aj počas celého víkendu. Program bude mať opäť medzinárodný charakter s dielami zoskupení a umelcov uznávaných na svetovej scéne digitálneho umenia.

Biela noc sa bude v Bratislave konať v posledný septembrový víkend, o týždeň neskôr sa presunie do Košíc.

Prestížne medzinárodné zoskupenie Squidsoup privezie zvukovo-svetelnú inštaláciu vytvorenú z päťtisíc svietiacich bodov. Foto – Squidsoup
Rakúske zoskupenie architektov Numen/For Use predstaví svoju „plávajúcu krajinu“ – obrovský oblak, do ktorého sa dá vojsť. Foto – Numen/For Use
Vo vnútri oblaku sú pružné siete. Táto inštalácia bude prístupná už od piatka aj počas víkendu, podobne ako viaceré ďalšie diela. Foto – Numen/For Use
Uznávaný umelec Olivier Ratsi vytvorí dva audiovizuálne objekty v priestore Skladu č. 7. Foto – Oliver Ratsi

Väčšia spolupráca s mestom

Prípravy aktuálneho ročníka festivalu vizuálneho umenia ovplyvnili v Bratislave podľa Zuzany Pacákovej najmä tri hlavné faktory: znížený rozpočet zo strany Bratislavského samosprávneho kraja, vyhrotená situácia v uliciach počas minulého roka a doterajšia spolupráca s mestom, ktorá nebola systémová.

„Vlani zvolal magistrát po Bielej noci stretnutie, kde

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Kultúra

Teraz najčítanejšie