Denník N

Zsolt Simon: Ľudia z južného Slovenska sa hanbia za to, že Maďari vo vláde pomáhajú Smeru

Zsolt Simon. Foto N - Tomáš Benedikovič
Zsolt Simon. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keby mi išlo len o to, aby som sedel v parlamente, mohol by som sa dohodnúť so SaS, OĽaNO či Borisom Kollárom a ísť na kandidátku kohokoľvek z nich, hovorí poslanec Zsolt Simon, ktorý zakladá novú stranu Maďarské fórum. V rozhovore hovorí:

  • či má význam zakladať ďalšiu stranu orientovanú na juh,
  • či ho volali na kandidátku slovenské strany alebo Andrej Kiska,
  • prečo chce spolupracovať s SMK, odkiaľ pred rokmi odišiel,
  • čo hovorí na vládu Viktora Orbána a jej investície na Slovensku,
  • aj či by volil Bélu Bugára za prezidenta.

Pán poslanec, ako často meníte svoje názory?

Málokedy.

Ale občas sa to zrejme stane.

Len hlúpy človek občas nemení svoj názor.

Presne pred rokom, v septembri 2017, ste mojim kolegom na otázku, či založíte maďarskú stranu, odpovedali: „Prečo by som sa mal ja, racionálne uvažujúci sedliak, unaviť, a obetovať toľko času na takýto projekt?“ Dnes zakladáte Maďarské fórum. Čo sa stalo s tým racionálne uvažujúcim sedliakom?

Nestalo sa s ním nič, len sa zmenilo veľa vecí. Slovensko zažíva veľmi zlé obdobie. A cítia to aj občania maďarskej národnosti. Ani oni nemôžu byť hrdí na krajinu, v ktorej žijú. Rovnako ako Slováci sa hanbia za to, čo robia Maďari (z Mosta-Híd, pozn. redakcie) v tejto vláde, teda, že pomáhajú Robertovi Ficovi a Smeru vládnuť tak, ako vládnu. Stačí si pripomenúť kauzy, ktoré vyplávali na povrch…

…mnohé z nich boli známe už pred rokom.

Boli. Ale od minulého septembra došlo k vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a zdá sa, že polícia túto vraždu nedokáže vyšetriť. Policajný prezident Tibor Gašpar a ďalší ľudia síce odišli z polície, ale vidíme, že prichádzajú na ministerstvo vnútra ako poradcovia. Rovnako sme svedkami toho, že sa Slovensko zaplietlo do medzinárodného únosu. A nezabudnime na davy ľudí v uliciach. Keď si občania maďarskej národnosti položia otázku, či si môžu vybrať stranu, kde majú garantované, že ich hlas neskončí pri štvrtej vláde Smeru, tak si musia odpovedať: „Nie“.

Preto nová strana?

Áno. Začali ma oslovovať ľudia, ktorí ocenili, že som pred dvomi rokmi poslal Smer „do teplejších krajín“ a odmietol vládu Roberta Fica. Všetky tieto škandály

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Modrí, Most-Híd

Slovensko

Teraz najčítanejšie