Denník N

Na boj s nadváhou radia, aby sme jedli menšími lyžičkami

Foto - Fotolia
Foto – Fotolia

Ak ľudia jedli malou lyžičkou, skonzumovali o 8 percent jedla menej.

Vedci vymýšľajú všelijaké fígle, ako ľudí postrčiť smerom, ktorý im prospieva.

Ak je v našom záujme zdravá populácia, ktorá netrpí nadváhou a obezitou, môžeme spraviť drobné opatrenie, že deťom v školskej jedálni dáme zdravé ovocie a zeleninu na úroveň očí.

Potom si ich vyberú skôr ako nezdravé sladkosti, ktoré im síce nevezmeme, ale sťažíme k nim prístup, lebo ich dáme do spodnej police.

Podľa novej štúdie, ktorá vyšla minulý týždeň v časopise British Journal of Nutrition, by pri boji s nadváhou a obezitou mohla pomôcť aj taká maličkosť, ako je menšia lyžička.

Svet má problém s nadváhou

Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) z roku 2016 trpelo vo svete nadváhou až 1,9 miliardy ľudí a 650 miliónov bolo obéznych. „Prinajmenšom 2,8 milióna ľudí zomrie každý rok v dôsledku nadváhy alebo obezity,“ uvádza WHO.

Organizácia dodáva, že nadváha nie je problém, ktorý trápi iba dospelých, pretože v roku 2016 bolo na svete až 41 miliónov predškolákov s nadváhou.

Ideálna a zdravá váha je, ak má človek index telesnej hmotnosti (BMI, z angl. Body Mass Index) v rozmedzí od 18,5 do 24,9. Index telesnej hmotnosti sa vypočíta tak, že sa hmotnosť v kilogramoch vydelí druhou mocninou výšky v metroch.

Nadváha (nadhmotnosť) nastáva pri hodnote BMI od 25 do 29,9 a obezita od 30 vyššie. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behaviorálna ekonómia

Človek

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie