Denník N

Život na ISS – kávička, filmy, ale aj stres

Samantha Cristoforetti, prvá "vesmírna baristka". Reprofoto. Twitter @SEN
Samantha Cristoforetti, prvá „vesmírna baristka“. Reprofoto. Twitter @SEN

Od minulého mesiaca si astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) môžu vychutnať lahodné espresso a film na veľkom plátne. Nejde len o márnotratnosti – ale aj o vedecký výskum a psychohygienu v prostredí, ktoré je od toho nášho, pozemského, celkom odlišné.

Na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) začína byť útulne. Minulý mesiac tam kozmická loď Dragon spoločnosti Space X dopravila spolu s dvomi tonami potravín a vedeckého vybavenia – aj espresso kávovar.

Ide o vôbec prvý kávovar na obežnej dráhe Zeme. Kozmonauti sa z lahodnej kávy mali tešiť už minulý rok, lenže loď Antares, ktorá ho mala na stanicu priviesť, krátko po štarte explodovala.

Vesmírny kávovar a pohárik

Prístroj volajú ISSpresso, ide o zloženinu slov ISS a espresso. Vyrobila ho spoločnosť Lavazza v spolupráci s inžinierskou spoločnosťou Argotec a Talianskou vesmírnou agentúrou. Priala si ho astronautka Samantha Cristoforetti, vôbec prvá talianska žena vo vesmíre. Na vesmírnej stanici je od novembra 2014.

Prístroj, ktorý vyzerá tak trochu ako starodávny inkubátor, je špeciálne navrhnutý tak, aby dokázal vyrobiť kávu aj v prostredí mikrogravitácie, ktorá na ISS panuje. Parná tryska, ktorá je v bežnom kávovare vyrobená z plastu a musí vydržať tlak iba 9 barov, je v ISSpresse nahradená oceľou, ktorá si poradí s tlakom aj 400 barov.

Aby mala posádka zážitok z pitia kávy dokonalý, vyvinuli v NASA úplne nový pohárik. Na rozdiel od našich bežných šálok však nemá otvorený vrch tekutina dosiahne astronautove pery takzvaným „vzlínaním“, podobne ako keď sa papierový uterák nasiakne vodou.

Pri jeho konštrukcii sa v NASA museli vyrovnať s tým, že v mikrogravitácii, ktorá je na ISS, neexistuje žiadne padanie alebo vznášanie, žiadne hore alebo dole. „Iné sily ako povrchové napätie, ktoré na Zemi normálne prekoná gravitácia, tu dominujú správaniu tekutín,“ píše sa na blogu NASA.

„Výroba kávy vo vesmíre nie je jednoduchá záležitosť,“ povedali zástupcovia firmy Argotec. „Toto je prvý espresso kávovar na kapsle, ktorý dokáže fungovať v extrémnych podmienkach vo vesmíre, kde princípy, ktoré určujú dynamiku kvapalín a zmesí, sú odlišné od tých, ktoré poznáme na Zemi,“ dodali.

NASA je z kávovaru nadšená a považuje ho za skvelý nápad. Vďaka nemu sa astronauti na stanici môžu cítiť viac ako doma. „Psychologická podpora je veľmi, veľmi dôležitá,“ povedal Dan Hartman z NASA.

prototyp kávovaru Prototyp "ISSpressa" od spoločností Lavazza a Argotec. Foto - TASR/AP

Prototyp kávovaru „ISSpresso“ od spoločností Lavazza a Argotec. Foto – TASR/AP

Malý krok pre ženu, veľký skok pre kávu

Predvčerom sa Cristoforetti z ISSpressa konečna napila. Stala sa tak prvým „vesmírnym baristom“ (predtým sa astronauti mohli „napiť“ iba instantných kávových kryštálov, ktoré kávu pripomínali iba z diaľky). „Je to malý krok pre ženu, ale veľký skok pre kávu,“ vtipne poznamenal astronaut Scott Kelly, parafrázujúc tak slávny výrok Neila Armstronga, ktorý povedal po pristátí na Mesiac v roku 1969.

Pri príležitosti pitia prvého vesmírneho espressa si astronautka obliekla Star Trek uniformu, vyfotila sa a selfie zverejnila na sociálnej sieti. Pod fotku napísala: „Káva: najlepšia organická zmes, aká bola kedy vymyslená. Čerstvé espresso v novom poháriku pre nulovú gravitáciu. Na odvážny nápoj…“

Selfie Samanthy Cristoforetti pri pití „vesmírnej kávy“. Zdroj – Twitter

Ide, samozrejme, o vtipnú narážku na výrok „star-trekovej“ Kathryn Janewayovej, veliacej dôstojníčky hviezdnej lode USS Voyager, ktorá povedala: „Káva: najlepšia organická zmes, aká bola kedy vymyslená. Za ostatné tri roky ma dostala z toho najhoršieho. S ňou Borgov porazím.“

Kávovar však na ISS nie je iba pre zábavu. Slúži aj vede. „Až do nedele sme nevedeli, ako presne horúce tekutiny reagujú pod vysokým tlakom, v stave mikrogravitácie,“ povedal Roberto Battison, prezident Talianskej vesmírnej agentúry. „Teraz to už vieme,“ dodal.

Cristoforetti sa na Zem vracia budúci týždeň. Do toho času bude mať ešte niekoľko príležitostí si svoj obľúbený nápoj vychutnať. Na stanicu poslali celkovo 15 kapslí kávy espresso. Ak astronautom zachutí a minie sa, do ďalšej zásielky ich zase niekoľko pribalia. Prípadne si môžu urobiť aj iný teplý nápoj, čaj alebo vývar. ISSpresso dokáže aj to.

Kino na ISS

Káva však nie je jedinou radosťou, ktorá astronautom spríjemňuje ich zhruba 6-mesačný pobyt na ISS. Od minulého mesiaca sa môžu tešiť aj z veľkého, 65-palcového projekčného plátna. Astronaut Scott Kelly z NASA povedal, že ho využijú na prácu aj oddych.

Posádka si na ňom už stihla pozrieť známy sci-fi film Gravitácia z roku 2013, v hlavnej úlohe so Sandrou Bullock. Doteraz, ak sa astronauti účastnili video konferencie, tréningu, alebo iba pozerali film, tlačili sa pri svojich laptopoch.

Premietanie filmu Gravitácia na ISS. Zdroj – Twitter

Nech ťa sila sprevádza

Tento pondelok si astronauti pozreli zase iný film, kultové Hviezdne vojny. Premietanie pripadlo na 4. mája, ktorý je „Dňom Hviezdnych vojen“ (Star Wars Day). Posádka fotku zavesila na sociálnu sieť a dala na ňu hashtag „May The Fourth Be With You“, teda „Štvrtý (máj, pozn. red.) je s tebou“.

Dôvodom, pre ktorý sa tento sviatok slávi práve 4. mája, je veta „May the Fourth Be with You, Maggie,“ ktorú adresoval list The London Evening News Margaret Thatherovej po tom, čo sa práve v tento deň roku 1979 stala britskou premiérkou. Ide tu o slovnú hračku, pretože ono „May The Fourth Be With You“ (Štvrtý máj je s tebou) sa v angličtine podobá na kultový výraz z Hviezdnych vojen – „May the Force be with you“ (Nech ťa sila sprevádza).

Premietanie Hviezdnych vojen na ISS. „Štvrtý máj je s tebou“. Zdroj – Twitter

Že sú medzi astronautmi ISS Hviezdne vojny mimoriande populárne, dokazuje aj to, že sa vo februári tohto roka obliekli za Jediov – rytiersky rád, ktorý vo Hviezdnych vojnách ochraňuje galaktickú Republiku, záruku slobody a demokracie v galaxii. Oslávili tak v poradí už 45. expedíciu.

Vplyvy pobytu vo vesmíre na ľudskú psychiku

Prvý diel Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) bol na obežnú dráhu vynesený v roku 1998. Od roku 2000 je stanica trvalo obývaná. Za tú dobu sa na nej vystriedalo viac ako 200 ľudí z 15 krajín, uvádza NASA. Posádky sa obmieňajú zhruba po 6 mesiacoch.

time_infographics

Počet dní, ktoré strávili jednotlivé expedície na ISS. Zdroj – NASA

Evolúcia postavila ľudské telo pre pobyt na Zemi, nie vo vesmíre. Preto znášame život na orbite pomerne ťažko – dochádza k atrofii svalov, chátrajú kosti, spomaľujú sa funkcie kardiovaskulárneho systému a podobne.

Vplyv pobytu vo vesmíre na ľudskú psychiku je už známy menej. Udávané sú napríklad problémy so spánkom. Že život na ISS skutočne nie je prechádzkou ružovou záhradou, dokonale islustrujú slová sovietskeho kozmonauta Valerija Rjumina, ktorý na Saljut 6, orbitálnu stanicu, spomínal takto: „Všetky podmienky, aby ste zabili človeka, sú splnené, ak sú dvaja ľudia po 2 mesiace uväznení v kabíne, ktorá meria 5,5 metra na 6 metrov. Človek to prosto neznesie.“

Maličkosti v podobe espresso kávovaru, projekčného plátna alebo aj zmrzliny astronautom pomáhajú, aby sa na ISS celkom „nezbláznili“ a mohli sa cítiť viac ako doma.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie