Denník N

Je to pre nás zatiaľ najväčšia vec, tvrdia Modré hory o koncerte s tromi americkými hosťami

V bratislavskej Novej Cvernovke bude 6. septembra luxusný minifestival.

Dežo Ursiny s Ivanom Štrpkom na začiatku 80. rokov minulého storočia zobrali so sebou poslucháčov na Modrý vrch. Tak nazvali album, ktorý je vrcholom ich spolupráce. Modré hory vznikli v roku 2008 a je to zoskupenie, v ktorom sú hlavnými postavami Lyrik a Bene. Hudba je úplne iná, ale prístup veľmi podobný: „Týmto tridsiatnikom ide o hudbu a tú zbožňujú, lebo keď sa oprú do dní, ticho to plachtí cez tie svety a cez tie nádychy a výdychy, začnú vypadávať vety.“

To, čo robia, je zároveň hiphop, folk aj urbánna poézia. Sami to nazývajú „o všetkom a o ničom rap“, pričom naživo im nekryje chrbát dídžej, ale klávesák Roland Kánik. A na najbližších koncertoch bude na pódiu ešte viac ľudí. Modré hory totiž k svojmu výročiu na scéne sebe aj fanúšikom nachystali luxusný darček. De luxe verziu svojho albumu Luxus clan.

„Je to istotne zatiaľ najväčšia vec pre nás. Štyri koncerty v jeden večer. Z toho traja naši americkí hrdinovia a k tomu Modráky,“ hovorí Bene o akcii, ktorú chystajú na štvrtok 6. septembra v bratislavskej Novej Cvernovke. „Sme veľmi radi, že budeme vedieť zahrať až štyri skladby z albumu Luxus clan v plnej verzii, a to Gangsta shit a 10:00 s Ceschim a taktotoánotaktotoznie a WTF is Winnetou s Andy the Doorbumom“.

Ťahať na albumy hostí má zmysel, ak prinesú niečo špeciálne. Benemu s Lyrikom to vyšlo aj preto, že Američanov najskôr na Slovensko zavolali hrať, skamošili sa s nimi až potom vznikli pesničky, do ktorých ich zapojili. A sami si ich opätovnú návštevu plánujú užiť.

„Samozrejme, že sa teším na náš koncert, ale najväčšiu radosť budem mať, keď si z prvého radu budeme užívať ďalšie koncerty s Lyrikom. Že v jeden večer uvidím naraz Ceschiho, Andy The Doorbuma a Serengetiho a popritom aj my tam budeme hrať, to som si pred pár rokmi ani predstaviť nevedel. Som veľmi rád, že chalani sa sem vracajú a obľúbili si to tu,“ hovorí Bene.

Ten prvý spomínaný hosť je rapper a spoluzakladateľ Fake Four Records a to, čo robí, je „trocha duniacich beatov a cez ne rap, trocha folku“. Ceschi si so sebou na európsku šnúru vezie vlastného hosťa z Chicaga, ktorého Modráci opisujú slovami „veľké fúzy, ešte väčšie rýmy, vážnosť, smútok, humor, nadsádzka, všetko tam je“. Serengeti je známy zo spolupráce s menami ako Sufjan Stevens či Odd Nosdam, ale pre bratislavské trio je najväčšou hviezdou večera Andy the Doorbum.

Šou tohto svojského pesničkára a básnika z Los Angeles pripomína divadelné predstavenie. Svoj vzťah k nemu najlepšie opisuje titulná skladba nového albumu Luxus clan, kde Bene rapuje „V daktorých vesmíroch sme lúzri a je to oka, v tom našom sa boh volá Andy the Doorbum“.

Po Novej Cvernovke si Modré hory naplánovali ešte tri spoločné večery s Andym the Doorbumom. Na budúci víkend v Košiciach, v Prešove a v Banskej Bystrici.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie