Tajomstvá rusínskej kuchyne ukryté vo vyšívanej knihe

Unikátna trojjazyčná kniha Mamina rusínska kuchyňa, v ktorej objavíte tradičné recepty v krásnom dizajne inšpirovanom ľudovými výšivkami.
Oli Džupinková, ktorá je rodená Rusínka, spolu so svojou mamou Oľgou a kamarátom Petrom Šuchtárom sa rozhodli, že nechcú, aby tajomstvá jedinečnej kuchyne Rusínov zapadli prachom. Vznikol tak nápad na jedinečnú kuchársku knihu – Mamina rusínska kuchyňa. V knihe objavíte 52 tradičných rusínskych receptov, každý z nich je napísaný v troch jazykoch. Súčasťou sú aj otváravé strany s veľkými fotografiami a dizajn je inšpirovaný výšivkami z rusínskych ľudových krojov. Kniha je ručne zviazaná v bielom plátne a celá vyrobená na Slovensku.
Jedlá v knižke pripravila skutočná mama na skutočnom východe!
Celý rok rusínskej kuchyne je rozdelený do piatich kapitol – od Vianoc, cez Veľkú noc až po každodenné jedlo ľudí na dedine. Kniha je trojjazyčná, recepty sú napísané v slovenskom, rusínskom aj v anglickom jazyku. Dizajn knihy autori zverili do rúk Tomášovi Kompaníkovi, ktorý si ako predlohu zobral tradičné vzory, používané najmä na ľudových krojoch v našom kraji.
Pri príprave receptov sme použili len suroviny, ktoré boli v minulosti vždy doma. Či už si ich naši rodičia a starí rodičia vypestovali na záhrade alebo nazbierali v lese – zemiaky, kyslá kapusta, fazuľa, hríby, cesnak aj orechy.

Úvodná kapitola je vianočná. Mnohí Rusíni sú pravoslávneho vierovyznania a vianočné sviatky sa začínajú 6. januára. V druhej kapitole nájdete recepty, ktoré sa varia počas Veľkej noci. Nechýba recept na tradičnú veľkonočnú pasku a domáce klobásky. Tretia kapitola Leto na dedine obsahuje recepty na pečené pirohy či buchty, ktoré sme si brávali aj na pole a pochutnávali si na nich po kosení a hrabaní.

Kapitola Jeseň je o receptoch z kyslej kapusty a hríbov, ako napríklad mačanka, boršč aj preslávené holubky. Tradičná slovenská surovina – zemiaky, má v knihe samostatnú kapitolu. Obsahuje recepty na lokše, nalesniky a gugeľ.

O Rusínoch
Rusíni sú treťou najpočetnejšou národnostnou menšinou na Slovensku. Pri poslednom sčítaní obyvateľov sa k rusínskej národnosti prihlásilo vyše 33-tisíc ľudí, 55-tisíc ľudí uviedlo rusínčinu ako svoj materinský jazyk. V roku 1995 bol rusínsky jazyk na Slovensku oficiálne kodifikovaný.

O autoroch
Oli Džupinková je rodená Rusínka, ktorá pracuje ako moderátorka spravodajstva v najpočúvanejšom rádiu na Slovensku, v Rádiu Expres. Vďaka svojim rodičom a starým rodičom hovorí po rusínsky a vie uvariť aj tatarčané pirohy.
Oľga Džupinková je hrdou mamou a vychýrenou kuchárkou. Knihu Mamina rusínska kuchyňa sme vytvorili na základe jej overených receptov, ktoré sama pripravila aj na fotenie.
Peter Šuchtár sa narodil v Žiline a miluje dizajn a dobré jedlo. Keď prvýkrát ochutnal tradičnú rusínsku kuchyňu, zachutilo mu tak, že sa s Oli rozhodli vydať knihu rusínskych receptov.
Kniha mamina rusínska kuchyňa je odlišná nie len svojim obsahom a kvalitným spracovaním s odkazmi na naše spoločné hodnoty rodiny a ľudové tradície, ale je to najmä kniha, ktorá je láskou k jedlu vyšitá.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].