Denník N

Kaliňák o letoch klamal, potvrdilo to ministerstvo zahraničných vecí

Robert Kaliňák je advokátom, kedysi bol poslancom Smeru a ministrom vnútra. Foto - TASR
Robert Kaliňák je advokátom, kedysi bol poslancom Smeru a ministrom vnútra. Foto – TASR

Aktualizované 15:29. Pri letoch do Egypta a Tuniska Slovensko neuvádzalo, že na palube je minister vnútra. V archívoch to zistilo Lajčákovo ministerstvo.

Robert Kaliňák znovu klamal. Usvedčili ho archívne dokumenty ministerstva zahraničných vecí. Vyvrátili jeho obhajobu toho, prečo vlani zavádzal Poľsko, keď tvrdil, že bude s vietnamskou delegáciou na palube slovenského vládneho špeciálu z Bratislavy do Moskvy.

Ide o let, ktorým Vietnamci cez Slovensko uniesli štátneho manažéra Trinh Xuan Thanha do Moskvy a odtiaľ do Vietnamu. Kaliňák tvrdil, že informácia o tom, že je na palube, hoci v skutočnosti lietadlom neletel, sa bežne používala.

Prirovnal túto situáciu k dvom iným letom. Ministerstvo zahraničných vecí teraz potvrdilo, že pri týchto letoch sme nikomu nehovorili, že je minister na palube.

Kaliňák ako minister vnútra poskytol Vietnamcom lietadlo po tom, čo narýchlo v Bratislave zvolali rokovanie vládnych delegácií. Ministerstvo zahraničných vecí v piatok potvrdilo, že sme žiadali o povolenie na prelet Poľsko už 25. júla a do žiadosti sme napísali, že ide o let vietnamského ministra verejnej bezpečnosti.

Čo bolo v archívoch ministerstva zahraničných vecí

Nie je zrejmé, z akých dôvodov sme žiadosť na druhý deň zmenili a napísali do nej, že ide o let ministra vnútra Kaliňáka na pracovnú cestu do Moskvy. Kaliňák pritom na palube vôbec nebol.

Dôvodom mohlo byť aj to, že Poliaci najprv súhlas s preletom neudelili. Kaliňák na to v piatok reagoval statusom, v ktorom napísal, že by rád vysvetlil, čo znamená ministerský let. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Únos vietnamského občana

Slovensko

Teraz najčítanejšie