Denník N

Zmluvy tají vnútro, obrana aj hospodárstvo, preverujú ich zatiaľ len u daniarov

Foto – TASR
Foto – TASR

Úrady podľa odborníka nemali tajiť ani zmluvy s citlivými údajmi. Stačilo by, keby ich iba začiernili.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) začal preverovať tajne uzavreté a doteraz utajované zmluvy, ktoré za minulej vlády podpísalo finančné riaditeľstvo s tromi IT firmami. Ide o kontrakty za viac ako 30 miliónov eur a týkajú sa kontrolných výkazov DPH, virtuálnej pokladnice i kolkov.

Zmluvy s firmami Allexis, Lynx a Beset uzavrelo finančné riaditeľstvo za minulej vlády, ale už za súčasného šéfa Františka Imreczeho. Ten sa podľa webu aktuality.sk pozná s majiteľom Allexisu aj súkromne. Sťažnosť na ÚVO podala Nadácia Zastavme korupciu. Denník N na tieto zmluvy upozornil už v roku 2015.

Zákazky pre IT firmy vznikli bez verejného obstarávania, čo je ďalšia skutočnosť, ktorú bude ÚVO skúmať. Nadácia Zastavme korupciu upozorňuje, že podľa pravidiel EÚ opatrenia ako výnimky pri verejnom obstarávaní, aké majú daniari, „nesmú nepriaznivo ovplyvniť podmienky hospodárskej súťaže na vnútornom trhu výrobkov, ktoré nie sú určené zvlášť na vojenské účely“.

Európsky súdny dvor vraví, že tajiť možno len vojenský materiál

Zákazky na finančnom riaditeľstve s vojenskými účelmi nemali nič spoločné. Povinnosť zverejniť ich potvrdzujú aj rozsudky Súdneho dvora EÚ.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie