Denník N

Zabite Asada, volal Trump ministrovi. Novinár, ktorý odhalil Watergate, napísal knihu o chaose v Bielom dome

Kniha Boba Woodwarda Fear (Strach) vyjde budúci týždeň. Foto - TASR/AP
Kniha Boba Woodwarda Fear (Strach) vyjde budúci týždeň. Foto – TASR/AP

Bob Woodward prišiel s nelichotivou knihou o fungovaní Bieleho domu.

Keď v apríli minulého roku použili v Sýrii chemické zbrane, Donald Trump zavolal svojmu ministrovi obrany Jamesovi Mattisovi. Povedal mu, že chce, aby na sýrskeho prezidenta Baššára Asada, ktorý zaň aj podľa vyšetrovania OSN niesol zodpovednosť, spáchali atentát.

„Zabite ho, ku… Choďme do toho. Zabime ich veľa, ku..,“ povedal údajne americký prezident.

Keď Mattis zložil slúchadlo, oznámil poradcovi. „Nič z toho nespravíme. Budeme reagovať primeranejšie,“ vravel Mattis. Američania napokon zbombardovali jednu Asadovu leteckú základňu, odkiaľ išiel útok.

Tento príbeh opísal v najnovšej knihe známy americký novinár Bob Woodward. Kniha o zákulisí Bieleho domu hlavne počas prvého roku Donalda Trumpa má názov Fear (Strach) a je treťou podobnou knihou v poradí. Má však najdôveryhodnejšieho autora.

Bob Woodward je legendárny novinár, ktorý spolu s Carl Bernsteinom odhalil aféru Watergate, získal dve Pulitzerove ceny a napísal knihy o ôsmich amerických prezidentoch. Richard Nixon aj kvôli jeho článkom ako jediný americký prezident v dejinách odstúpil z úradu.

Woodward pri písaní 448-stranovej knihy vychádzal zo stoviek hodín rozhovorov s ľuďmi z Bieleho domu. Hovorí, že ide o očitých svedkov udalostí, ktorí však pre neho hovoria iba anonymne.

Práve preto sa Donald Trump bráni, že v knihe je „mnoho lží a falošných zdrojov“.

Chránia Ameriku pred Trumpom

Hlavným motívom knihy je, ako sa poradcovia snažia ochrániť Ameriku (a aj samotného Trumpa) pred americkým prezidentom. Niekedy zájdu až tak ďaleko, že mu berú „nebezpečné“ dokumenty. Woodward to nazval „administratívnym prevratom“.

Ukazuje to aj príbeh, ktorým sa kniha, ktorej úryvky uverejnili Washington PostCNN, začína. Vtedajší ekonomický poradca Gary Cohn zbadal na prezidentovom stole dokument, ktorým by Amerika

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie