Denník N

Pražským primátorom chce byť malý Babiš aj syn slávneho herca. Piráti znovu plávajú proti prúdu

Bratislavská rodáčka Adriana Krnáčová nebude obhajovať post pražskej primátorky. Foto - ANO
Bratislavská rodáčka Adriana Krnáčová nebude obhajovať post pražskej primátorky. Foto – ANO

Praha je pre Babišovo hnutie veľkou výzvou. Bratislavčanka Adriana Krnáčová mala všetky predpoklady uspieť, no Pražania si neželajú, aby pokračovala v úrade.

Po návrate z dovolenky si Česi nemohli nevšimnúť, že ich mestá a obce sa „obliekli“ do ďalšej predvolebnej kampane. Na začiatku októbra si budú v komunálnych voľbách vyberať svojich primátorov a starostov.

Napríklad kandidáti z ANO sa po celej republike na bilbordoch chvália, že majú mobil na Andreja Babiša, ktorý sa zrejme chystá riešiť každý chodník v Česku – a ďalej tak posilňuje svoj „kult osobnosti“. O hlasy Čechov sa však budú uchádzať aj politici s o čosi svojprávnejším programom.

Tradične atraktívny je boj o primátora Prahy, ktorý spravuje rozpočet jedného z najbohatších regiónov v Európe. V Česku sa primátori nevolia priamo, súboj o tento post však má obdobný náboj.

Isté je, že padne bratislavská rodáčka v čele českej metropoly – Adriana Krnáčová už kandidovať nebude.

Tento rok sa o post vládcu Prahy za ANO uchádza úspešný podnikateľ, ktorý by sa mohol stať najvyššie postaveným českým politikom, ktorý sa verejne hlási k tomu, že je homosexuál. Ďalej syn legendárneho herca Pavla Landovského za ČSSD, ktorý možno skôr hrá o post ministra zahraničia, alebo kovaný ľudovec, ktorý sa stal miláčikom pražských hipsterov.

Všetkých ale môžu napokon prekabátiť Piráti.

Pád Krnáčovej

„Chcem bohatšiu Prahu. A nevravím len o peniazoch. I keď, samozrejme, v prvom rade o nich,“ zhŕňa svoj program Petr Stuchlík, kandidát ANO. 41-ročného biznismena si na poslednú chvíľu vybral Babiš osobne – je trochu ako jeho mladšia kópia, alebo sa tak aspoň prezentuje: zdôrazňuje materiálne hodnoty, vystupuje sebavedomo, nenechá sa prekričať a nerozpráva príliš diplomaticky.

Napriek tomu, že Andrej Babiš je neohrozeným hegemónom českej politiky a prieskumy verejnej mienky stabilne prisudzujú ANO podporu vyše 30 percent, Praha je pre miliardárovo hnutie ťažkou úlohou.

Okrem iného aj preto, že posledné štyri roky v Prahe ANO vládne. Primátorkou je bývalá šéfka českej Transparency International Adriana Krnáčová. Tá mala na prvý pohľad všetky predpoklady stať sa úspešnou političkou – je skúsenou manažérkou, ktorá sa vyzná v štátnej správe, po rokoch svojho protikorupčného aktivizmu sa nebojí vonkajších vplyvov a orientuje sa v medzinárodnom prostredí. No ani Babiš nechcel, aby funkciu obhajovala. Z toho vyplýva jediné – tradične špičkové

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Svet

Teraz najčítanejšie