Denník N

7 dobrých správ: Namiesto svadobných darov si mladomanželia vypýtali hračky pre choré deti

Foto - Deťom s rakovinou
Foto – Deťom s rakovinou

V Indii homosexualitu netrestajú doživotím, Mont Blanc už nebude viac preľudnený a v Žarnovici sa narodilo mláďa losa. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Americký policajt si adoptoval dieťa drogovo závislej ženy

Kalifornský policajt Jesse Whitten sa stretáva s bežnými prípadmi drogovo závislých ľudí na ulici v Santa Rosa. Medzi bezdomovcami stretol aj ženu, ktorá v tom čase čakala dieťa. V ten deň s ním bola aj jeho manželka Ashley. Spoločne s drogovo závislou ženou sa začali rozprávať o tehotenstve a jeho výzvach. „Povedala som jej, ste tehotná, a ona povedala, že áno je, potom som položila ruku na jej bruško,“ opísala momenty stretnutia pre CBS San Francisco Ashley.

Na oslave svätého Valentína Jessemu Whittenovi zazvonil telefón. Volala mu žena, s ktorou sa predčasom rozprávali na ulici. „Tá žena nás požiadala, aby sme si adoptovali jej dcéru.“  V novej rodine sa Harlow Masie Whittenová cíti veľmi dobre. „Usmieva sa tak nádherne,“ povedal pre CBS San Francisco Jesse. „Jej úsmev je najlepšou vecou,“ dodala Ashley.

Harlow bola vystavená drogám v maternici a v prvých týždňoch života prekonala prekážky. Podľa jej adoptívnych rodičov je to s ňou oveľa lepšie. Práve tento týždeň sa prijatie malej Harlow stalo oficiálnym. Minulý piatok policajné oddelenie Santa Rosa uverejnilo fotografiu Jessieho Whittena a najnovšieho člena rodiny.

2. Lásku medzi rovnakými pohlaviami už v Indii netrestajú

Homosexualita v Indii sa doteraz trestala doživotným väzením. Článok 377 trestného zákonníka totiž zakazoval akýkoľvek takzvaný telesný styk proti prírodeBoj za dekriminalizáciu homosexuálneho pohlavného styku začali aktivisti a právnici už pred dvadsiatimi rokmi.

Podľa informácií New York Times si päťčlenný tribunál Najvyššieho súdu v júli vypočul argumenty žalobcov zastupujúcich komunitu homosexuálov, vrátane niekoľkých známych osobností, ktorí upozorňovali, že spomínaný článok trestného zákonníka je v rozpore s indickou ústavou.

Pred vynesením konečného verdiktu sa aktivisti za práva homosexuálov netajili optimizmom, že kontroverzný článok trestného zákonníka bude zrušený. Rituparna Borahová, ktorá vedie feministickú organizáciu, uviedla pre New York Times, že „tento zákon nemal ani existovať. K jeho zrušeniu malo dôjsť už dávno. Žiadame len ľudské práva, nič viac.

3. Mont Blanc bude menej preľudnený

Francúzske úrady skrešú počet ľudí, ktorí budú chcieť vystúpiť na Mont Blanc. Podľa britského The Guardian je dôvodom preľudnenosť na najvyššom vrchu Európy a s tým súvisiace časté nešťastia. Nápor turistov sa podpisuje aj na stave prírody pod alpským vrcholom a na ňom. Počet návštevníkov nestačia pokryť ani miestne ubytovacie kapacity.

Predbežne sa v budúcom roku na štvortisícovku dostane len 214 ľudí za deň. Je to logické – chceme, aby počet ľudí smerujúcich na Mont Blanc zodpovedal počtu miest v ubytovacích zariadeniach, uviedol pre francúzsky denník Le Monde Jean-Marc Peillex, starosta obce Saint-Gervais-les-Bains, kde začína klasická cesta na 4810 metrov vysoký štít. Povolenie má byť podľa Peillexa bezplatné.

V tohtoročnej sezóne sa navyše na Mont Blancu stalo veľa nehôd, čo je podľa denníka Le Monde spôsobené práve veľkým počtom turistov. Starosta Peillex bojuje za kvóty pre alpinistov už pätnásť rokov.

Ten rok sme sa na vrchol vydali s prefektom regiónu a pristáli sme v poli exkrementov a moču, uviedol starosta. Na nových pravidlách sa podľa francúzskych médií dohodli všetky zúčastnené strany – vysokohorské žandárstvo, čo sú zvláštne žandárskej jednotky vycvičené pre vysokohorský terén, federácie alpinistických klubov, prefektúra Horného Savojska a združenia sprievodcov.

4. Svadobčania darovali hračky detskej onkológii

Mladomanželia Slovákovci si od svadobných hostí vypýtali miesto svadobných darov detské hračky, ktoré potom venovali malým pacientom na onkológii v Bratislave. „Kvety mám rada, nevravím, že nie. No bola som na svadbách a videla som tie množstvá kvetov. Bolo to krásne, ale povedala som si,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie