Denník N

Našiel nového nepriateľa a zatienil aj Berlusconiho. Ako sa Salvini stal lídrom populistov v Európe

Salvini na mítingu. Foto – FB Mattea Salviniho
Salvini na mítingu. Foto – FB Mattea Salviniho

Taliansky minister vnútra je jedným z najvplyvnejších politikov v Taliansku. Na európskej úrovni sa chystá na konfrontáciu s Macronom.

Matteo Salvini bol ešte začiatkom roka v Európe pomerne neznámy politik. Sedel v Európskom parlamente, bol šéfom pravicovej strany, ktorá rástla v prieskumoch, a otvorene vystupoval proti migrácii.

Väčšina ľudí by zrejme pri zmienke o talianskej politike ako prvého menovala Silvia Berlusconiho, jeho koaličného partnera v marcových parlamentných voľbách.

Dnes je Salvini jednoznačne najviditeľnejším a najaktívnejším talianskym politikom. Jeho meno sa denne objavuje v médiách po celom svete. Dokáže zatieniť aj predsedu vlády Conteho a využíva to, aby sa postupne prepracoval k svojmu hlavnému cieľu – stať sa premiérom Talianska.

Našiel nového nepriateľa a oživil stranu

Salvini už dokázal, že svoje ciele vie plniť. Keď Ligu severu v roku 2013 prebral, strana bola na dne. Ničil ju škandál, do ktorého sa zaplietol jej zakladateľ Umberto Bossi. Strana spreneverila peniaze, ktoré dostala od štátu, státisíce eur skončili v rodinnej pokladnici Bossiovcov.

Vo voľbách dostala iba štyri percentá hlasov, najmenej v histórii. Za päť rokov z nej Salvini urobil stranu, ktorá je dnes podľa prieskumov najpopulárnejšia v Taliansku.

V dvoch najnovších 32,2, respektíve 31,7 percenta. To je takmer dvojnásobok oproti 17 percentám, ktoré Liga získala pred pol rokom vo voľbách.

Za úspech vďačí Salvinimu. Strana si dlhé roky za hlavný cieľ kládla odtrhnutie severu od zvyšku Talianska a kritizovala „zlodejov z Ríma“, no sama sa zaplietla do veľkého korupčného škandálu.

Salvini vedel, že ak raz chce byť premiérom, nemôže sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Matteo Salvini

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie