Denník N

Hlavnou slabinou strany Zsolta Simona je Zsolt Simon. Volebná matematika je až na druhom mieste

Zsolt Simon bol ministrom pôdohospodárstva v druhej Dzurindovej a neskôr v Radičovej vláde. Foto N – Tomáš Benedikovič
Zsolt Simon bol ministrom pôdohospodárstva v druhej Dzurindovej a neskôr v Radičovej vláde. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď už si treba vybrať medzi „len“ bezzásadovým Bugárom a politikmi SMK, ktorí slúžia čoraz uletenejšiemu Orbánovi, je Bugár stále menšou hrozbou.

Zsolt Simon sa pokúša zopakovať trik svojho politického mentora a veľkého iluzionistu Bélu Bugára. Nikto iný v ponovembrových dejinách nestrávil toľko rokov na poste predsedu (rôznych) významných politických strán ako Bugár, a predsa sa mu podarilo aspoň na pár rokov presvedčiť i časť slovenských voličov, že práve on s projektom Mosta-Híd prináša do našej politiky nový svieži vietor.

O podobný eskamotérsky kúsok sa teraz s novou stranou Maďarské fórum pokúša aj dvojnásobný minister pôdohospodárstva, ktorý je poslancom od roku 2006.

Projekt Zsolta Simona však má rad podstatných slabín a tou najväčšou je práve Zsolt Simon. Osoba zakladateľa je väčší problém ako volebná matematika, podľa ktorej tretia maďarská strana pri päťpercentnej hranici na vstup do parlamentu jednoducho nemá šancu uspieť. Na to je na Slovensku príliš málo maďarských voličov a na rozdiel od Mosta sa Simonova strana ani nesnaží osloviť tých slovenských.

SMK síce stráca podporu, stále však má zhruba troj- až štvorpercentný pevný volebný tábor. Ten sa do volieb nerozplynie, je posilňovaný neustálym mentálnym masírovaním spoza hraníc a masírovaním straníckymi médiami financovanými spoza hraníc. Bolo by tiež naivné domnievať sa, že Most príde do volieb o všetkých svojich maďarských voličov.

Zvyšok jednej ani druhej strane možno nebude stačiť na postup do parlamentu. Bude však dosť veľký, aby sklamaní voliči Mosta a SMK ani s doterajšími maďarskými nevoličmi nedostali do parlamentu novú stranu.

Veľmi pochybné je i to, že by sklamaných Maďarov dokázal osloviť práve Simon. Má pravdu, že aj maďarská politika na Slovensku potrebuje nové tváre. On však takou rozhodne nie je a nezdá sa, že by chcel pred seba púšťať prevažne mladých ľudí, s ktorými svoj projekt v Komárne predstavil.

Nedôveryhodný Simon

Simon ako líder strany je všetko možné, len nie dôveryhodný. Má síce stále svoju mocenskú základňu na juhu stredného Slovenska a získal istý kredit ako jediný poslanec Mosta, ktorý stranu opustil pre vládu so Smerom a s SNS. Ani to však nemení nič na tom, že nikdy nebol v menšinovej komunite vnímaný ako hodnotový a principiálny politik. Skôr bol a je známy ako ten, čo sa vždy stará najmä o vlastné záujmy.

Pôsobenie agrárneho podnikateľa Simona ako ministra pôdohospodárstva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Modrí, Most-Híd

Komentáre

Teraz najčítanejšie