Denník N

Odpovede pre Štefana Harabina a Milana Uhríka: Ako a prečo Američania zničili Nové Zámky a Sovieti Nitru

B-24 Liberator. Foto - Wikipédia
B-24 Liberator. Foto – Wikipédia

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Aktualizované 9. 5. 2023: Milan Uhrík a jeho strana Republika si ukončenie druhej svetovej vojny pripomenuli na nitrianskom cintoríne na mieste, kde sú pochované obete bombardovania mesta z 26. marca 1945, pri ktorom zahynulo 345 ľudí.

Uhrík ako predseda strany s fašistickými koreňmi svoj status nazval Hrôzy fašizmu? Už nikdy viac!

Uhrík sa v marci 2017 odmietol vyjadriť k deportáciám Židov zo Slovenska slávnym výrokom, že ich nedokáže posúdiť, lebo nie je historik.

V Nitre si zas hrôzy fašizmu pripomenul pri hroboch ľudí, ktorých zabilo sovietske bombardovanie. Nevedno, či z nevedomosti alebo z iného dôvodu.

Nasledujúci text vznikol v septembri 2018 ako reakcia na výroky Štefana Harabina, ktorý klamal o udalostiach nad Slovenskom počas konca vojny. Vzhľadom na najnovší Uhríkov počin je aktuálny aj dnes.

 

„Tak mi aspoň povedzte, prečo Američania bombardovali Petrochem Dubová, Apollo, prečo bombardovali Nitru, Nové Zámky – viete, koľko tam bolo mŕtvych?“ Takto sudca/politik Štefan Harabin útočil na zamestnancov americkej ambasády, ktorí v období okolo výročia SNP chodili po Slovensku diskutovať s občanmi.

Nálety vymenované Harabinom mali slúžiť ako dôkaz, že kým nás Sovietsky zväz (rozumej Rusko) nezištne oslobodzoval, západní spojenci tu robili akurát tak spúšť a masakrovali nevinných civilistov.

V Harabinovej otázke sa mieša jeho zlomyseľnosť, historická nevedomosť a politické ambície, ale skrývajú sa za ňou také zaujímavé a tragické dejiny, že by nádejný prezidentský kandidát slovenských extrémistov a konšpirátorov mal dostať odpoveď.

Ako by mala znieť? Američania (a Sovieti) bombardovali slovenské ciele preto, lebo sme im vyhlásili vojnu, v ktorej sme boli spojencami hlavného zloducha, od ktorého spolu s ďalšími spojencami Európu oslobodzovali.

Ak teraz Harabin naznačuje, že nás mali Američania vynechať, vlastne hovorí, že vojna mala Slovensko z akéhosi záhadného dôvodu obísť, hoci sa na nej aktívne podieľalo na strane Hitlera. Navyše úmyselne zavádzajúc či z nevedomosti ignoruje, že tak ako naši civilisti umierali pod americkými bombami, zomierali aj pod sovietskymi.

Zvláštnu pozornosť si zaslúži smrť tisícov Novozámčanov, Nitranov a obyvateľov ďalších dvoch mestečiek medzi týmito dvoma centrami regiónu počas dvoch marcových týždňov roku 1945. V priebehu 12 dní tam vtedy umierali civilisti v takej veľkej miere, akú inde Slovensko pravdepodobne nikdy nezažilo. Nie je to pritom vôbec taká jednoduchá história, ako sa svojim poslucháčom snaží vsugerovať Harabin.

Túto malú časť Slovenska po Viedenskej arbitráži rozdeľovala slovensko-maďarská hranica. Nové Zámky boli maďarské a Nitra slovenská. Nové Zámky naozaj zmasakrovali Američania, ale Nitru, Komjatice či Vráble sovietski letci. Nechceli zabíjať nevinných civilistov, ale bola najhoršia vojna v dejinách a takto to vtedy chodilo v celej Európe.

Začnime však niečím ľahším a k vojensky komplikovanej jari 1945 na južnom Slovensku sa vrátime neskôr. Prečo teda Američania necelý rok predtým zrovnali so zemou rafinérie v Dubovej a Bratislave?

Lebo sme boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie