Denník N

SaS sa inšpirovala výrokmi Fica a Danka a prišla s návrhom na nové partnerské zväzky

Foto - tasr
Foto – tasr

Partnerské spolužitie má byť aj pre páry rovnakého pohlavia. Garantovalo by dedenie po partnerovi, nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie či právo na ošetrovné.

Už niekoľko rokov predseda najsilnejšej politickej strany Robert Fico (Smer) opakuje, že párom rovnakého pohlavia by sme mohli niektorými právnymi úpravami uľahčiť život. Napríklad v oblasti dedenia alebo v prístupe k zdravotníckym informáciám.

„Nemôžeme sa pred touto realitou zatvárať. Našou povinnosťou je uľahčiť im niektoré praktické veci v živote,“ hovoril predseda Smeru v roku 2015, krátko pred referendom za rodinu, ktoré prišlo s otázkami spolužitia osôb rovnakého pohlavia. Veľmi podobne sa vyjadril aj toto leto pár dní pred Dúhovým pochodom.

Fico nie je jediný, kto verejne hovorí o tom, že súčasný stav nie je ideálny. Pridáva sa k nemu aj premiér Peter Pellegrini alebo predseda parlamentu a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko.

Sloboda a solidarita (SaS) všetky tieto ich vyjadrenia zaregistrovala a aj na ich základe najsilnejšia opozičná strana v Národnej rade sformulovala návrh zákona, ktorý by podľa nich mohol byť priechodný aj u viacerých vládnych poslancov.

Do legislatívy chcú pridať nový druh zväzku s názvom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie