Denník N

Mladá Švédka bojuje proti globálnemu otepľovaniu, nesedí v škole, ale pred parlamentom

Rebelujúcu študentku švédske noviny prirovnávajú k držiteľke Nobelovej ceny za mier Malale Júsufzajovej.

Hoci sa prázdniny skončili už pred pár dňami, 15-ročná švédska študentka Greta Thunbergová v septembri do školských lavíc nezasadla. Posledné dva týždne sa totiž každé ráno o pol deviatej posadí pred budovu švédskeho parlamentu Riksdag a čas, ktorý jej rovesníci trávia v škole, venuje tomu, aby upozornila na zanedbávanie otázky klimatických zmien zo strany švédskych politikov.

„Robím to, pretože to nerobí nikto iný. Považujem to za svoju morálnu povinnosť. Chcem, aby politici mali klimatickú otázku za prioritu a aby ju pokladali za alarmujúcu,“ povedala pre britský denník Guardian.

Greta reaguje na tohtoročné horúce leto, ktoré bolo vo Švédsku najteplejšie a najsuchšie za posledných 262 rokov, teda odkedy sa v tejto škandinávskej krajine merajú teploty. Výsledkom bolo viac ako 60 požiarov. Študentka chce až do parlamentných volieb pred budovou parlamentu v centre Štokholmu rozdávať letáky, na ktorých je napísané: „Robím to preto, lebo vy dospelí kašlete na moju budúcnosť.“

Vo svojom proteste chce pokračovať minimálne do 9. septembra, keď sa vo Švédsku konajú ostro sledované parlamentné voľby.

Veď politici vedcov nepočúvajú

Zdá sa, že protest cieľ splnil, pretože pri Grete sa každý deň zastavujú mnohí okoloidúci a intenzívne o nej píšu aj švédske médiá. Nechýbajú ani kritické hlasy, ktoré ju posielajú naspäť do školy, avšak pre kritikov má študentka jasnú odpoveď: „Školské knihy mám so sebou. Ale taktiež rozmýšľam o tom, či o niečo prichádzam. Čo sa dozviem v škole? Na faktoch už viac nezáleží, politici predsa nepočúvajú vedcov, tak prečo by som sa mala učiť?“ cituje Gretu Guardian.

Gretin čin má ohlas aj medzi politikmi. Napríklad členka strany Zelených Janine Alm Ericsonová je uchvátená odvahou mladej Švédky, ale zároveň smutná z toho, že cítila potrebu sa na niečo takéto odhodlať.

„Som ohromená jej nebojácnosťou a odhodlaním. Zároveň som aj smutná, že si myslí, že musí robiť niečo takéto, keďže švédske politické strany v tejto otázke nekonajú dostatočne. Vďaka horúcemu letu si ľudia začali uvedomovať, čo klimatické zmeny budú znamenať pre našu krajinu, ale aj celú Európu, ak budeme pokračovať v ignorovaní tohto obrovského problému,“ povedala Ericsonová.

S mladou rebelantkou, ktorú stĺpčekárka večerníka Expressen prirovnala k držiteľke Nobelovej ceny za mier Malale Júsufzajovej, sa osobne prišla porozprávať aj ministerka pre sociálne veci Annika Strandhällová či predseda Ľavicovej strany Jonas Sjöstedt.

Mama je speváčka a aktivistka

Rozporuplné názory majú aj samotní rodičia 15-ročnej Švédky. Jej mama je známa švédska operná speváčka a klimatická aktivistka, ale aj napriek tomu by bola radšej, ak by Greta chodila do školy. „Samozrejme, že si myslia, že by som mala byť v škole, ale takisto rozumejú, prečo to robím. Ako spoluobčania tejto krajiny chápu, že to, čo robím, je dobrá vec, ale ako rodičia si myslia opak,“ povedala Greta pre portál thelocal.se.

Aj samotná Greta je prekvapená, aký ohlas má jej protest medzi ostatnými ľuďmi. Nie je žiadnou výnimkou, že sa k nej počas dňa pripoja aj ďalší ľudia. Minulý piatok ich bolo 35, pridali sa dokonca aj jej učitelia. „Je to pozitívna reakcia, niektorí ľudia sa zastavia, ďalší nás pochvália alebo si vezmú letáky a sedia s nami,“ komentovala Greta, ktorá prezradila, že si spočiatku myslela, že bude pred parlamentom sedieť celé dni sama.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie