Denník N

Pažravý Smer

Podlosť nového návrhu Smeru na zvýšenie odvodov je v tom, že návrh dáva do parlamentu pokútne a za vyššie platby občania nič nezískajú.

Autor je podpredsedom strany Spolu, poslanec NR SR

Smer ide znova zvyšovať odvody. Od januára 2019 idú zvýšiť maximálny vymeriavací základ pri sociálnych odvodoch na 11-násobok priemernej mzdy.

Má sa tak stať na septembrovej schôdzi parlamentu. Formou poslaneckého pozmeňovacieho návrhu sa má do novely zákona o sociálnom poistení v čo najväčšej tichosti prepašovať zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na 10494 eur.

Tí, čo zarábajú viac alebo povedzme raz ročne dostanú vyššiu odmenu, tak budú platiť vyššie odvody. To by možno nebol až taký problém. Problém je to, že za tie vyššie odvody ľudia nedostanú zo Sociálnej poisťovne vyššie dávky.

Odvody sa zvýšia, ale dávky zo Sociálnej poisťovne nie

Maximálny vymeriavací základ pre výpočet nemocenských dávok (materská, nemocenské, ošetrovné) totiž je a zostane len vo výške dvojnásobku priemernej mzdy (1954 eur). Maximálny vymeriavací základ pre výpočet dôchodkov zo Sociálnej poisťovne je a zostane vo výške necelého trojnásobku priemernej mzdy (2931 eur).

Ak teda zarábate 3000 eur mesačne a viac, budete platiť vysoké odvody, ale príjem nad 3000 eur sa neprejaví na vyššej materskej alebo lepšom dôchodku. S výnimkou dôchodku z druhého piliera – ak v ňom ste – vám vyššie odvody nezabezpečia lepší príjem ani v chorobe, ani v starobe, ani invalidite.

Ako Smer zvyšoval odvody doteraz

Nie je to prvý raz, čo sa takto zvyšujú odvody a podpísaný pod tým je Smer.

1. V roku 2013 sa znížil príspevok do druhého piliera z deviatich percent na štyri a naopak, zvýšil sa odvod na starobné poistenie v Sociálnej poisťovni o 5%.

2. Rovnako v roku 2013 sa zvýšili maximálne vymeriavacie základy zo štvornásobku na päťnásobok priemernej mzdy na sociálne i zdravotné odvody.

3. Od roku 2013 sa zvýšil aj minimálny vymeriavací základ SZČO (živnostníci a pod.) zo 44,2 percenta na 50 percent priemernej mzdy.

4. Od roku 2017 sa znova zvýšil maximálny vymeriavací základ z päťnásobku na sedemnásobok priemernej mzdy v sociálnych odvodoch.

5. Od roku 2017 sa maximálny vymeriavací základ na zdravotné odvody úplne zrušil. Zdravotné odvody sa platia z celého príjmu, aj keby to bolo 20-tisíc eur mesačne.

Pripomeňme pre úplnosť, že Smer odvody aj znižoval. Od roku 2015 sa v zdravotných odvodoch zaviedla odvodová odpočítateľná položka, ktorú využívali zamestnanci s nízkym príjmom a ich zamestnávatelia. Účinok tohto opatrenia však postupne klesá, zamestnávatelia už túto výhodu nemajú a u zamestnancov postupne stráca na význame.

Zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na sociálne odvody tak bude pre nadpriemerne zarábajúcich zamestnancov či živnostníkov znamenať de facto dodatočné zdanenie ich príjmu. Zjednodušene možno povedať, že pri mzde alebo odmene nad 3000 eur bude každé euro nad 3000 eur zaťažené daňou vo výške vyše 50 percent zo superhrubej mzdy (35,2 percenta odvody zamestnávateľa, 13,4 percenta odvody zamestnanca, 25 percent daň z príjmu zamestnanca).

Čo na to zamestnávatelia

Zatiaľ som nezachytil žiadnu reakciu zamestnávateľov. Samozrejme, ešte na to nebola oficiálna príležitosť a zrejme ani nebude. Podlosť tohto návrhu Smeru je totiž v tom, že návrh nešiel do ministerského či vládneho návrhu zákona, nebol vo verzii novely, ktorá prešla pripomienkovým konaním, nebol na tripartite. Smeráci zvyšujú odvody rovnako rafinovane ako koncom roka 2016 (viď vyššie) – v čo najväčšej tichosti a cez poslanecký návrh.

Druhá vec je, či ústretovosť Smeru pri plánovanom prílive „lacných“ zamestnancov z tretích krajín do našich automobiliek nemá za cieľ zalepiť zamestnávateľom oči a ústa pri ďalšom zvýšení odvodov tých najpracovitejších Slovákov.

Ekonomická genocída elít

Možno je to silný výraz, ale stojím si za slovom. To, čo sa deje, mi pripomína ekonomickú genocídu elít na Slovensku. Smeru zrejme neprekáža, že takéto drastické opatrenia vyháňajú úspešných a inteligentných Slovákov za hranice. Ich voliči to nie sú. Smeru neprekáža, že mladí a šikovní ľudia idú pracovať a podnikať von. Veď kto by zostal na Slovensku a platil vyše 50-percentné dane, keď z nich nemá nič. Ani lepšie školy pre svoje deti, ani lepšie zdravotníctvo či sociálne služby, ani cesty, infraštruktúru, fungujúce úrady, súdy, políciu… Žiaľ.

Treba to zmeniť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie