Denník N

Americká senátorka chce presadiť zákon o zodpovednom kapitalizme

Senátorka Elizabeth Warrenová. Foto - AP
Senátorka Elizabeth Warrenová. Foto – AP

Heslo, že chamtivosť je správna, nejde veľmi dokopy s liberálnou demokraciou.

Autor je ekonóm, Prognostický ústav SAV

V auguste tohto roku senátorka za Demokratickú stranu Elizabeth Warrenová predložila americkému kongresu plán na záchranu kapitalizmu: návrh Zákona o zodpovednom kapitalizme. „Zodpovedný kapitalizmus“ pripomína názov legendárneho predmetu, ktorý sme sa na Vysokej škole ekonomickej učili pred rokom 1989: „vedecký komunizmus“. Prvé slovo bolo v očividnom konflikte s druhým.

Senátorka Warrenová však nie je žiadna sociálna reformátorka alebo, božeuchovaj, komunistka. Tvrdí, že jej cieľom je zachrániť kapitalizmus. Pred kým? No pred ním samým. Ostražitým bývalým poslucháčom „vedeckého komunizmu“ sa hneď vynorí Marxov výrok o „kapitalizme, ktorý si sám kope svoj hrob“. Prevtelil sa snáď Marx do ctihodnej pani senátorky?

Senátorka Warrenová argumentuje, že manažéri veľkých korporácií by sa nemali zameriavať len na dosahovanie ziskov akcionárov, ale aj na vytváranie blaha pre svojich zamestnancov a celú spoločnosť. Je takýto názor vôbec správny?

V roku 1970 napísal Milton Friedman pre New York Times slávny článok s názvom Sociálnou zodpovednosťou podniku je zvýšiť jeho zisk. Friedman v ňom napísal, že akékoľvek požiadavky na sociálnu zodpovednosť firiem sú pokrytectvom, ktoré „narúša základy slobodnej spoločnosti“. Firma má len jednu zodpovednosť: zarábať peniaze svojim akcionárom.

Friedmanov názor mal veľký ohlas. V rokoch vlády Ronalda Reagana sa mottom ekonomickej politiky stala privatizácia, liberalizácia a deregulácia. Úloha firmy, ako zdroja ziskov pre akcionárov sa v extrémnom podaní premietla do filozofie „greed is good“ (chamtivosť je dobrá). Touto úžasnou vetou z filmu Wall Street ohromoval jedinečný Gordon Gekko divákov po celom svete. Aj poslucháčov Vysokej školy ekonomickej v bývalom Československu.

Na čo Friedman zabudol

Friedmanov článok správne poukazuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie