Denník N

Príbeh globálneho rastu sa môže chýliť k svojmu koncu

Foto - AP
Foto – AP

Viac ako vládna politika svet formujú mier, globalizácia a technológie. Z amerického pohľadu je každý z týchto troch faktorov dnes ohrozený.

Autor je americký novinár a politológ
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Pre tých niekoľko ľudí, ktorí ešte stále veria, že Donald Trump je síce nekonvenčný, ale prešibaný politik, a ktorí veria, že to, čo vyzerá ako bláznovstvo, je vlastne šikovnou metódou, by mal byť tento týždeň budíčkom. Nová kniha novinára Boba Woodwarda a komentár v denníku The New York Times, ktorý napísal anonymný pracovník Bieleho domu, jasne ukazujú, že za prezidentovým chvastúnstvom, impulzívnosťou, nekoherentnosťou a narcistickou fasádou je len chvastavý, impulzívny, nekoherentný a narcistický človek.

Lenže v čase, keď budeme zaujatí veľkou prezidentskou psychodrámou, nezabudnime ani na to, že v reálnom svete sa ďalej dejú reálne veci a pokračujú trendy, ktoré sú rovnako či ešte viac dôležité a ktoré majú svoje dôsledky, či už sa o nich v televízii hovorí, alebo nie.

Rast je norma

Možnože hlavnou príčinou toho, prečo sa nepozeráme tak ďaleko, je to, že na prvý pohľad vyzerá všetko v poriadku. Všeobecne sa dá povedať, že svet si užíva mier a prosperitu. Zvlášť americká ekonomika je silná, rastie solídnym tempom a nezamestnanosť je na minime.

Prečo je to tak? Tým si nikto nie je príliš istý. No stojí za to pripomenúť si, že od druhej

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie