Denník N

Ilona Németh: Orbán si podporou štadiónov na Slovensku značkuje územie, revú tam obe hymny a vybuchuje nacionalizmus

Umelkyňa Ilona Németh. Foto N - Tomáš Benedikovič
Umelkyňa Ilona Németh. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenská výtvarníčka Ilona Németh chvíľu váhala, či chce mať výstavu v budapeštianskom Ludwig múzeu, ktoré je podporované Orbánovou vládou. Keď si vybrali jej kritické rozhovory o zodpovednosti intelektuálov v zlomových časoch, tak sa rozhodla, že svojou výstavou podporí tých, čo otvorene kritizujú domáce pomery. Budovaním drahých štadiónov na juhu Slovenska si Orbán podľa rodáčky z Dunajskej Stredy značkuje svoj priestor. „Deti na maďarských školách sa už boja pána z bilbordov a hrajú v tímoch, ktoré sa volajú Stop Soros,“ rozpráva o dôsledkoch hystérie v maďarských médiách.  

V minulosti ste povedali, že ste mame zakázali sledovať maďarskú televíziu. Vypočula vás?

(Smiech). Vyjadrila som sa trochu nešťastne, mala som na mysli maďarské štátne televízie, pretože sú samozrejme ešte nejaké kanály, ktoré sa dajú ako-tak pozerať. V tých štátnych televíziách je napríklad tak silná manipulatívna debata o migrantoch a celkovo propaganda o maďarskej vláde, že som mame musela vysvetliť, aby sa v tom svojom malom byte v Dunajskej Strede nebála migrantov. A ani o nás, keď tak veľa cestujeme, pretože mala o nás obavy.

Má televízia stále taký vplyv? 

Faktom je, že propaganda je taká silná, že tí, čo nemajú prístup k iným médiám, a tí, čo nehovoria cudzími jazykmi, sú pod takým tlakom, že si prestali klásť otázky a pozerať sa na veci kriticky. Vláde v Budapešti sa podarilo dosiahnuť, že keď rozbehne svoje ďalšie kolo nejakej nenávistnej kampane, ľudia jej úplne dôverujú. Je to veľmi dobre premyslená stratégia, aby zostali pri moci. Keď si náhodne zapnem maďarské štátne spravodajstvo, takmer vždy na mňa vyskočí slovo migrant. Ale bohužiaľ, nie je to kotraproduktívne, ľudí to stále neunavilo.

Zdá sa, že to zafungovalo, podľa jedného prieskumu sa Maďari teraz najviac boja migrantov a Sorosa.

Išlo to až do takých rozmerov, že moji maďarskí priatelia mi povedali, ako sa deti v školách už boja

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie