Denník N

Vesmírny výťah už nemusí byť iba sci-fi. Japonskí vedci robia prvý krok k lacnejšiemu cestovaniu do kozmu

Už o pár dní vypustia japonskí vedci do vesmíru miniatúrnu verziu prvého orbitálneho výťahu.

O vesmírnom výťahu snívame už viac ako sto rokov. Prvýkrát tento termín použil ruský vedec a zakladateľ modernej kozmonautiky Konstantin Ciolkovskij v roku 1895, inšpirovala ho k tomu návšteva Paríža a pohľad na Eiffelovu vežu.

Ako ďalší prišiel s konceptom vesmírneho výťahu americký fyzik Jerome Pearson v roku 1970, no jedinú pozitívnu reakciu dostal od autora sci-fi literatúry. „Trvalo mi päť rokov, kým som našiel editora, ktorý bol natoľko sebaistý, aby povedal, že to je fyzikálne možné,“ povedal Pearson pre ABC News.

Na Ciolkovského s Pearsonom nadviazal jeden z najznámejších autorov sci-fi literatúry, Arthur C. Clarke, ktorý v roku 1985 vo svojej knihe Rajské fontány napísal: „Orbitálny výťah bude postavený asi 50 rokov po tom, ako sa ľudia prestanú smiať.“

Pýtate sa, prečo by sa mali ľudia smiať? Na papieri je totiž vesmírny výťah najväčším projektom v dejinách ľudstva. Podľa Clarka by káble museli mať dĺžku minimálne 35-tisíc kilometrov. Zároveň by museli byť z jednej strany prichytené o nejakú výškovú budovu v okolí rovníka a z druhej strany by museli mať protiváhu, ktorej veľkosť by zodpovedala malému asteroidu.

Najneskôr v roku 2050

Aj preto japonskí vedci z fakulty inžinierstva na univerzite v Šizuoke postupujú pri prelomovom experimente pomaly. V priebehu budúceho týždňa vypustia do vesmíru miniatúrny výťah z kozmodrómu Tangašima. Kabínka výťahu meria iba 6 x 3 x 3 centimetre a bude sa pohybovať po desaťmetrovom kábli natiahnutom medzi dvoma malými satelitmi. Na oboch satelitoch bude

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie