Denník N

V niektorých krajinách „zrovnoprávnili“ lesby – trestajú ich rovnako kruto ako gejov

Pride v Jeruzeleme. Foto – TASR/AP
Pride v Jeruzeleme. Foto – TASR/AP

V Iráne je jednoduchšie požiadať o zmenu pohlavia ako mať lesbický vzťah, inde zaň hrozí trest smrti.

Nedávny prípad dvoch žien z Malajzie, ktoré sa údajne pokúšali o sexuálny styk v aute, za čo každá dostala verejne šesť rán bičom a pokutu 700 eur, je príkladom toho, ako sa v niektorých častiach sveta stále uplatňujú drsné tresty pre príslušníčky a príslušníkov LGBT komunity. V prípade Malajzie – ale nielen nej – to ešte sprevádza mediálna kampaň podnecujúca predsudky voči sexuálnym menšinám. Malajzijské noviny napríklad bežne publikovali články o tom, ako „identifikovať“ geja či lesbu.

Organizácie, ktoré sa zaoberajú právami týchto skupín, upozorňujú na to, že dochádza aj k perverznému výkladu rovnoprávnosti. Namiesto toho, aby sa zrušili zákony označujúce homosexuálne vzťahy za ilegálne a prestalo sa s trestaním a prenasledovaním LGBT ľudí, pristupujú v niektorých krajinách k sprísneniu trestov pre lesby, aby neboli „diskriminovaní“ gejovia.

„Súd v Botswane sa napríklad uzniesol, že zákon o hrubej nemravnosti, ktorý sa dá uplatňovať iba na homosexuálnych mužov a nie na homosexuálne ženy, je diskriminačný. To sa napravilo tak, že znenie zákona sa zmenilo, aby bolo rodovo neutrálne. Na Šalamúnových ostrovoch zase podobný zákon zmenili tak, že z jeho textu vyhodili všetky zmienky o mužoch a nahradili ich slovom osoba,“ píše sa v správe organizácie Human Dignity Trust, čo je skupina medzinárodných právnikov, ktorí pro bono pomáhajú ľuďom v krajinách, kde je homosexualita alebo bisexualita trestná.

V súčasnosti je ich 69, hlavne na africkom či ázijskom kontinente, ale aj na tichomorských ostrovoch, a tresty v nich siahajú od peňažných pokút cez dlhoročné väzenie až po verejné telesné testy rovnajúce sa prakticky mučeniu. V Iráne, Saudskej Arábii, Jemene, Sudáne, Somálsku, Nigérii a Mauretánii ľudí za homosexuálne a bisexuálne vzťahy posielajú na smrť; donedávna to platilo aj v Iraku a Sýrii na územiach ovládaných Dáišom.

Lebo ženy to nerobia

V 27 zo 69 spomínaných krajín sa za homosexuálne vzťahy trestajú len muži, ale to sa rýchlo mení a pribúda štátov, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie