Denník N

Nemci by si mali pripomenúť poučenia z weimarskej republiky

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Dnešná krajne pravicová agitácia nepôsobí ako nočná mora z tridsiatych rokov, ale tichú väčšinu treba mobilizovať aj naďalej.

Nemecký minister zahraničia Heiko Maas vášnivo vyzval svojich spoluobčanov, aby „ukázali svoje tváre“ a aby sa postavili proti vzostupu krajne pravicového extrémizmu. Táto žiadosť je silným varovaním, že Nemecko by sa malo brániť, aby sa neocitlo v situácii žaby v horúcej vode, ktorá v tridsiatych rokoch minulého storočia skončila smrťou Weimarskej republiky. Je to síce alarmizmus, ale má svoje zdôvodnenie.

Vstať z gauča a otvoriť ústa

Sociálny demokrat Maas sa stal ako minister spravodlivosti v tretej vláde kancelárky Angely Merkelovej pre nemeckú krajnú pravicu najnenávidenejšou postavou. Jeho výzva, ktorá zaznela v rozhovore pre noviny Bild am Sonntag, bola odpoveďou na minulotýždňový výbuch násilia vo východonemeckom meste Chemnitz, ktorého predohrou sa stalo zavraždenie miestneho občana kubánskeho pôvodu údajne imigrantmi z Blízkeho východu. Mesto nakrátko ovládol neonacistický dav a neskôr protiimigrantskí demonštranti prilákali väčší dav ako demonštrácia, ktorá mala opačný cieľ.

Maas povedal: „Moja generácia dostala slobodu, vládu zákona a demokraciu ako dar. Nemuseli sme o ne bojovať a občas ich považujeme za samozrejmé. Nanešťastie, v našej spoločnosti sa rozšírila takáto samoľúbosť a my dnes proti nej musíme bojovať. To znamená, že musíme vstať z gauča a otvoriť svoje ústa. Roky bdelej kómy musia skončiť. Naša demokracia bude takou, akú si ju urobíme.“

Ministrov apel na „mlčiacu väčšinu“, aby bola „konečne hlasnejšia“, má svoje korene v nemeckej histórii.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie