Denník N

Šéfom NKÚ sa môže stať aj bývalý riaditeľ SIS Karol Mitrík

Mitrík pri odchode z funkcie v roku 2012. Nahradil ho Ján Valko. Foto - Tasr
Mitrík pri odchode z funkcie v roku 2012. Nahradil ho Ján Valko. Foto – Tasr

Mitríka za šéfa NKÚ navrhla SDKÚ, Smer ho možno zvolí. To, že robil alibi straníckemu kolegovi obžalovanému z korupcie, SDKÚ neprekáža. Na protest sa Ľudovít Kaník vzdal funkcie v prezídiu.

Smer možno zvolí za predsedu Najvyššieho kontrolného úradu bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby za vlády Ivety Radičovej Karola Mitríka. Ten má už 68 rokov.

Do funkcie ho v pondelok večer navrhlo prezídium SDKÚ. Na protest proti návrhu odstúpil z funkcie šéfa rozpočtového výboru a člena prezídia poslanec Ľudovít Kaník. Má podozrenie, že Smer návrh SDKÚ využije na poníženie opozície, a myslí si, že strana by Mitríka mala stiahnuť.

„Je chyba postaviť kandidáta a poslúžiť Smeru ako užitočný idiot. Byť na mieste Smeru, veľmi by som zvažoval využitie takejto príležitosti,“ povedal Kaník.

„Bude tajná voľba, počkajme si na výsledok, bude to pomerne rýchlo,“ odpovedal predseda vlády a Smeru Robert Fico na otázku, či zvolia za šéfa NKÚ Mitríka.

„Neviem, aká bude procedúra v Národnej rade, výbory si ich predvolajú a potom sa poslanecký klub rozhodne, ktorého z kandidátov podporí alebo nepodporí.“ Fico povedal, že voľba šéfa NKÚ ukázala, aká je opozícia rozhádaná. „Bez hlasov Smeru nie je možné zvoliť nikoho, berieme na vedomie, že dnes sú už traja kandidáti,“ povedal Fico.

Paška: Dajte Mitríka

Meno Karola Mitríka ako kandidáta doteraz vo voľbe nepadlo, bolo už však v hre. Podľa informácií Denníka N ho vyslovil Pavol Paška, keď ešte ako predseda parlamentu rokoval s opozičnými predstaviteľmi o tom, kto by týmto kandidátom mohol byť.

„Dajte tam toho Mitríka,“ povedal Paška. Opozičné strany to odmietli s tým, že Paška im nebude diktovať vlastného kandidáta.

„Je to lepší kandidát ako všetci tí, ktorí tam boli. Je to človek, ktorý mal dôveru bývalej vlády, má všetky možné previerky, ktoré v tejto krajine existujú,“ vysvetľuje predseda SDKÚ Pavol Frešo to, prečo Mitríka navrhol.

Mitrík je pritom zapletený aj do korupčnej kauzy bývalého viceprimátora za SDKÚ v Košiciach Eugena Čuňa. Pred senátom špeciálneho súdu v roku 2006 mu robil alibi. Tvrdil, že s ním bol v Spišskej Novej Vsi v čase, keď mal Čuňo  preberať úplatok.

Po štyroch rokoch si pamätal presný deň, keď to vraj bolo, a odôvodňoval to tým, že vtedy rozbil auto. Získané dokumenty to však spochybňovali, lebo opraviť si ho dal až rok potom. SDKÚ na otázku, či je v poriadku, že takýto človek bude strážiť narábanie s verejnými funkcionármi, neodpovedala.

„Je nedôverujem súdnictvu,“ vyhlásila v roku 2010 Iveta Radičová na otázku, či jej neprekáža, že súd Mitríkovej výpovedi neveril. Nevysvetlil to ani Mitrík, ktorý po svojom vymenovaní pred novinármi utekal. Radičová ešte hovorila, že Mitríka sa na to pýtala, a ten jej povedal, že svedčil, čo vedel.

Súd s Čuňom stále nie je právoplatne skončený.

Opozícia má troch kandidátov

Strany môžu predložiť kandidáta do piatka, voľba by mala byť 19. mája.

To, že sa voľba uskutoční, oznámil Smer po tom, čo sa opozícia zjednotila v prípade odvolávania šéfa KDH z funkcie podpredsedu parlamentu.

Všetky opozičné strany vyhlásili, že ak bude Figeľ odvolaný, vzdajú sa svojich parlamentných funkcií. Smeru by to významne sťažilo parlamentný život, od odvolania Figeľa tak upustil.

Voľba však opäť opozíciu rozhádala. Mitrík je už tretí kandidát. KDH navrhuje prokurátora z Úradu špeciálnej prokuratúry a bývalého štátneho tajomníka ministerstva vnútra Maroša Žilinku, SaS navrhuje starostu Terchovej a svojho bývalého poslanca Milana Laurenčíka.

Nominantovi HZDS Jánovi Jasovskému skončil mandát šéfa NKÚ v roku 2012, do voľby jeho náhradníka však zostáva vo funkcii. Smer doteraz všetkých opozičných kandidátov bojkotoval. Podľa neoficiálnych vyjadrení viacerých poslancov však teraz už chcú niekoho zvoliť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba šéfa NKÚ

Slovensko

Teraz najčítanejšie