Denník N

Mám dcéru a vždy stojím na správnej strane, kričala Williamsová na rozhodcu. Potom prehrala s mladou Japonkou

Víťazka US Open Naomi Osaková. Foto - TASR/AP
Víťazka US Open Naomi Osaková. Foto – TASR/AP

Legendárna tenistka nazvala rozhodcu zlodejom a obvinila ho zo sexizmu. Jej tréner sa medzitým priznal, že sa jej pokúšal odovzdávať pokyny.

Finálové zápasy, v ktorých proti sebe nastúpia hráčky s podobným herným štýlom, niekedy zaostanú za očakávaniami. V dueli medzi 36-ročnou Američankou Serenou Williamsovou a ešte len 20-ročnou Japonkou Naomi Osakovou to neplatilo.

Dcéra haitského otca a japonskej mamy, ktorá od troch rokov žije v Spojených štátoch a momentálne býva a trénuje na Floride, sa netajila tým, že Williamsová je jej veľkým tenisovým vzorom.

Tenistky spája podobný herný štýl. Obe sa pri svojej hre môžu oprieť o kvalitné podanie a radšej sa držia pri základnej čiare. Odtiaľ posielajú presné údery a nechávajú behať svoje súperky.

Napriek tomu sa hral v sobotu večer na centrálnom kurte Arthura Asha krásny tenis, hráčky nešetrili krokmi ani nápaditými údermi. Od začiatku podávala dobrý výkon najmä mladá Japonka, ktorá nútila svoju prekvapivo zle podávajúcu súperku k ďalším a ďalším chybám.

Serena Williamsová sa triumfom na tohtoročnom US Open mohla vyrovnať víťazke 24 grandslamových turnajov Margaret Courtovej. V sobotu však mala pevnejšie nervy Naomi Osaková.

Nikdy som nepodvádzala

Najskôr sa to prejavilo v koncovke prvého dejstva. Williamsová za stavu 1:5 podávala na udržanie v sete, no začala dvomi dvojchybami. Gem síce napokon dokázala získať, no hneď vzápätí si Osaková udržala podanie a viedla 1:0 na sety.

V druhom sete sa Američanke konečne podarilo prebiť súperkin servis, no vtom ju španielsky empajrový rozhodca Carlos Ramos upozornil na to, že sa jej tréner Patrick Mouratoglou snaží odovzdávať pokyny, čo je na grandslamových turnajoch zakázané.

„Nepodvádzam, aby som vyhrala. To už by som radšej prehrala. Len aby ste vedeli,“ kričala Williamsová na španielskeho rozhodcu, zjavne zaskočená jeho obvinením.

Keď si Osaková vzápätí vzala servis späť, Williamsová hodila raketu o zem. Vtedy prišlo druhé varovanie a s ním aj strata jedného fiftínu. Americká tenistka, ktorá si verdikt rozhodcu vzala až príliš osobne, zareagovala veľmi emotívne.

„Dlžíte mi ospravedlnenie. Nikdy v živote som nepodvádzala. Mám dcéru a stojím za tým, čo je správne. Nikdy som nepodvádzala,“ soptila Williamsová čoraz viac a po každej loptičke sa obracala na rozhodcu s novým prívalom výčitiek.

„Ste klamár. Kým budete nažive,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie