Denník N

V Sobibore zavraždili možno viac slovenských Židov ako v Auschwitzi, dnes je tam les

Sobibor dnes. Foto N - Andrej Bán
Sobibor dnes. Foto N – Andrej Bán

Dá sa ešte k holokaustu povedať čosi nové? Odľahlé miesto na východe dnešného Poľska je dôkazom, že áno.

Slovenský historik a riaditeľ Dokumentačného strediska holokaustu Ján Hlavinka zorganizoval spoločne s Ústredným zväzom židovských náboženských obcí v SR nedávno v Bratislave dôležitú konferenciu, kde odzneli príspevky bádateľov z celého sveta na tému holokaust. Hlavnou témou bol tábor Sobibor.

Na rozdiel od Auschwitzu vieme iba o jedinom slovenskom Židovi, ktorý prežil deportáciu do Sobiboru. Aj to len preto, že ho odtiaľ presunuli do pracovného tábora Krychów. Po jeho osudoch pátra Hlavinka.

Pustý borovicový les

Aj dnes je to do veľkej miery neznáme miesto, kde pritom od mája 1942 do októbra 1943 zahynulo približne (presný údaj sa už zrejme nedozvieme nikdy) 26-tisíc Židov deportovaných zo Slovenska.

To je zrejme o niečo viac ako v Auschwitzi. Pochopiteľne, nejde o súboj o prvenstvo.

Od príchodu vlaku na perón po smrť v plynovej komore to trvalo menej ako dve-tri hodiny. Bol to vyhladzovací, nie „iba“ koncentračný tábor. Podobne ako dva ďalšie tábory, Belžec a Treblinka, ktoré boli súčasťou nacistickej Akcie Reinhardt v Generálnom gubernáte (nacistami obsadenom východnom Poľsku).

Sobibor dnes. Foto N – Andrej Bán

Zavraždili v nich 1,5 milióna ľudí, prevažne Židov, o tretinu viac ako v Auschwitzi-Birkenaue. Je to najväčšia akcia v dejinách holokaustu. V celej oblasti nacisti zavraždili 39-tisíc Židov z vtedajšieho Slovenska, teda väčšinu z celkového počtu asi 70-tisíc obetí.

Ak do Sobiboru prídete, neuvidíte masové výpravy návštevníkov. Nijaké autobusy plné žiakov či študentov. Neuvidíte dokonca ani

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie