Denník N

Čo nám usmievajúci sa agenti zo Salisbury hovoria o ruskej tajnej službe GRU?

Dvaja Rusi s pasmi na meno Ruslan Boširov a Alexandr Petrov sa prechádzajú po Salisbury. V roku 2014 sa objavili v Česku aj v čase výbuchu v muničnom sklade. Foto - TASR/AP
Dvaja Rusi s pasmi na meno Ruslan Boširov a Alexandr Petrov sa prechádzajú po Salisbury. V roku 2014 sa objavili v Česku aj v čase výbuchu v muničnom sklade. Foto – TASR/AP

Radi idú do rizika, neradi si nechávajú ujsť príležitosť a bola by chyba považovať ich za amatérov, tvrdia experti o ruskej vojenskej rozviedke.

Hovorí sa jej GRU, v preklade z ruštiny Hlavná rozviedková správa. O obávanej ruskej vojenskej spravodajskej službe, ktorá sa dnes volá jednoducho Hlavný direktorát, sa hovorí už dlho.

Podľa americkej tajnej služby s hackermi zaútočila na americkú prezidentskú kampaň v prospech Donalda Trumpa, jej človek podľa investigatívneho projektu Belingcat riadil operáciu okolo raketového systému Buk, ktorý zostrelil let MH 17 nad Donbasom, a tím agentov GRU sa údajne snažil o prevrat v Čiernej Hore, ktorá sa stala členom NATO.

The Times im tiež pripísali atentáty či hackerské útoky na Ukrajine, kurdskú kampaň v Turecku, hacknutie emailov prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona, ako aj francúzskej televízie TV5 Monde či napojenie na žoldnierov kontroverznej spoločnosti Vagner v Sýrii, útok na počítače v Južnej Kórei alebo zabitie čečenského disidenta v Katare.

Dvojica agentov GRU najnovšie podľa britských vyšetrovateľov a premiérky Theresy Mayovej stála za útokom nervovým jedom v anglickom meste Salisbury s cieľom zabiť bývalého ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa.

GRU podľa komentára agentúry Bloomberg na seba pritiahla viac pozornosti, ako by malo byť Kremľu milé.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Ruskí špióni

Svet

Teraz najčítanejšie