Denník N

Čakanie na masaker v Idlíbe

Ruský prezident na základni Chmejmím v Sýrii. Foto - AP
Ruský prezident na základni Chmejmím v Sýrii. Foto – AP

Putinov aj Asadov režim považujú krutý trest za najlepší spôsob, ako zabrániť budúcim problémom.

Čo spája hroziaci masaker v sýrskom Idlíbe s kauzou Skripaľ? Rovnaká logika z veľkej časti rovnakých páchateľov. Ruský a sýrsky režim sa riadia princípom, že nie je dôležité, aby vás mali radi, hlavné je, aby sa vás báli. A aby sa vás báli, musíte neustále ukazovať, ako strašne viete trestať neposlušných.

Najzaujímavejšie na kauze Skripaľ je otázka, prečo bývalý agent vôbec stál za pokus o vraždu v Británii, keď bolo jasné, že to hrozí veľkým medzinárodným škandálom. Skripaľ už neznamenal pre Putinov režim žiadnu významnú hrozbu.

Útok bol okrem pomsty hlavne odkazom pre každého, kto by čo i len pomyslel na to, že už nebude poslušným poddaným. Hovorí: my na vás nikdy nezabudneme, nikdy nebudete v bezpečí, nájdeme si vás všade a skončíte strašnou smrťou. Škandál preto Moskvu príliš netrápi, možno skôr naopak, pomáha jej odkaz doručiť adresátom.

Asi tri milióny ľudí natlačených do provincie Idlíb, poslednej veľkej enklávy nekurdskej protiasadovskej opozície, sú v beznádejnej situácii. Hoci sú to sunniti a ich územie susedí s Tureckom, ktorému vládnu sunnitskí islamisti,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Otrava Skripaľa

Vojna v Sýrii

Komentáre

Teraz najčítanejšie