Denník N

Bývalý dôstojník vypovedal proti ľuďom z SNS: o zmanipulovanom tendri vedeli všetko

Maroš Klinčák strávil viac než dvadsať rokov v armáde. Usiloval sa o to, aby ministerstvo obrany preverilo pochybný nákup, v ktorom figurovali bývalé firmy obchodníka Výboha a úradníka Hoľka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Maroš Klinčák strávil viac než dvadsať rokov v armáde. Usiloval sa o to, aby ministerstvo obrany preverilo pochybný nákup, v ktorom figurovali bývalé firmy obchodníka Výboha a úradníka Hoľka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Podplukovník vo výslužbe a donedávna zamestnanec ministerstva obrany Maroš Klinčák povedal podrobnosti o pochybnom nákupe z roku 2012 pre vojenské letectvo. Zapletená doň bola aj firma vysokého úradníka a Dankovho kamaráta Jána Hoľka z SNS.

Šéf služobného úradu na ministerstve obrany Ján Hoľko (člen SNS) je podozrivý, že zneužil svoje postavenie a zabránil preskúmaniu nákupu, do ktorého bola zapletená jeho bývalá firma.

Vyplýva to zo svedectva, ktoré o pomeroch na ministerstve v pondelok poskytol bývalý dôstojník a do roku 2017 zamestnanec ministerstva obrany Maroš Klinčák. Hoľko je najdôležitejším človekom Andreja Danka na ministerstve obrany.

Na tlačovej konferencii Nadácie Zastavme korupciu Klinčák povedal podrobnosti o tom, ako prebiehal nákup technológií pre vojenské letectvo v decembri 2012. Ministerstvo ešte za éry Smeru kúpilo elektronické systémy za cenu, ktorá bola podľa Klinčáka o milión eur vyššia, než bola cena na trhu. V obchode sa angažovala aj firma R-Sys, ktorej konateľom bol vtedy málo známy podnikateľ Hoľko.

Po voľbách 2016 Klinčák na tento obchod upozornil nové vedenie ministerstva, ktoré dosadil predseda SNS Andrej Danko. „O svojich zisteniach som informoval ministra obrany Gajdoša a neskôr i priamo predsedu SNS Danka, ktorým som odovzdal všetky dôležité dokumenty,“ povedal Klinčák.

Na ministerstve však už v tom čase pôsobil aj Hoľko, ktorý tak získal možnosť dianie v rezorte ovplyvňovať. „Pán Hoľko sa ocitol v jasnom konflikte záujmov,“ poznamenala riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková.

Generálny tajomník služobného úradu Ján Hoľko z SNS sa okrem iného podieľa aj na rokovaniach o strategických vojenských nákupoch. Foto N – Tomáš Benedikovič

Hoľko má na ministerstve obrany silný neformálny vplyv. Je totiž priateľom a bývalým biznisovým partnerom Andreja Danka. V mnohých veciach má silnejšie slovo než nevýrazný minister Gajdoš.

S Klinčákovými podnetmi, ktoré sa dotýkali aj Hoľkovho podnikania, sa na ministerstve nič zásadné neudialo. Kontrolóri ministerstva tento nákup uzavreli s tým, že všetko prebehlo v poriadku.

Klinčák následne odišiel do civilu a obrátil sa na Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Až jeho pracovníci pred pár týždňami konštatovali, že nákup vyzerá veľmi neštandardne. Prípad okamžite odovzdali policajtom z Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), ktorí to teraz

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie