Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O dopravných zápchach vo svete, ktoré sú rádovo horšie ako v Bratislave

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Ak si myslíte, že jazdiť po upchatej Bratislave je utrpenie, vedzte, že existujú aj oveľa upchatejšie mestá. V tomto texte týždenníka The Economist autor opisuje svoju skúsenosť z Lagosu, najväčšieho mesta v Nigérii. Peter Elias, ktorý učí na tamojšej univerzite, hovorí, že zápchy trvajú ráno od šiestej do deviatej, keď všetci idú do práce a rodičia vozia deti do školy, potom od jednej do tretej, keď rodičia odvážajú deti zo škôl domov, a potom večer, keď sa všetci vracajú z práce. Mnohí si radšej sadnú do baru a počkajú, kým sa ulice večer trochu uvoľnia.

Medzi najhoršie mestá na svete patria skôr tie v chudobnejších krajinách so slabou infraštruktúrou, kde chýba metro a električky. A kde sú mestá preľudnené, ako Káhira, Dillí, Dháka, Džakarta, Lagos, Manila, Nairobi a Sao Paolo. Napríklad Dháka má v zastavaných štvrtiach hustotu 552 ľudí na jeden hektár – desaťkrát viac ako Paríž. Zápchy sa zhoršujú z roka na rok aj preto, lebo rýchlo pribúda majiteľov áut.

Zápchy sa stali takou bytostne ľudskou skúsenosťou, že už majú aj vlastné príbehy. V Manile sa stal hrdinom katolícky biskup, ktorý to v roku 2015 nevydržal, vystúpil z auta a v daždi

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie